Зеленият остров – Корфу за италианците, Керкира за гърците

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

002

Прекрасен по всяко време на годината, очарователен по Великден

Корфу за италианците, Керкира за гърците или иначе казано – Зеленият остров.
От върховете на Пантократор, до филигранно изсечените брегове на Палеокастрица, природата щедро е разпиляла коша с благодат тук, сякаш е объркала това късче земя с Рая. Богатите изумрудени тонове преливат в кристалните води на Адриатическо и Йонийско море, които ласкаво милват бреговете му.

Най-северният и втори по големи от групата Йонийски острови, Корфу ще ви плени от пръв поглед. Дори през горещите летни месеци, заради нежния морски бриз и умерени температури, островът е предпочитано място за почивка. Не е нужно да чакате до лятото обаче, за да се насладите на типичната гръцка непринуденост и сладко безвремие. Тук още през април ще ви замае сладкия мирис на цветния нектар и щастливия цвъртеж на скалните лястовици.

03

Корфу е примамлива дестинация за всякакви туристи – млади авантюристи, семейства с малки и по-големи деца и заклети пътешественици. С мекия си субтропичен климат, с многото слънчеви дни през годината, с разнообразието от растителни и животински видове, с живописните планински селца, с къщите с китни венециански балкончета, с тесните две ръце улички, този остров ще заседне дълбоко в сърцето ви. Защото „островът на нимфите“, „градината на боговете“, както още наричат Корфу, е магнетично място, съчетаващо в себе си очарованието на вълнуващи исторически традиции и модерен начин на живот.

Основното население тук води потеклото си от Феакс – син на Посейдон и нимфата Коркира. В различни исторически периоди на острова са властвали гърци, римляни, византийци, венецианци, французи, британци. Ето защо, островът е своеобразен културен калейдоскоп, съчетал в себе си разнообразно и интригуващо културно-историческо наследство. През 1864 г. Корфу се присъединява към Гърция, но грижливо запазва следите от благородници и императори, от авантюристи и пирати, преминали през земите му.

04

Когато и да посетите Корфу, ще попаднете в негов плен, но по Великден изживяването е повече от разтърсващо. Гърците силно тачат този пролетен празник, но на острова той се отбелязва с изключителна пищност. В продължение на три дни местни жители и гости съпреживяват празника по изключително вълнуващ начин. Шествията започват от Разпети петък. На Велика събота сутринта, покрай аркадите на Листон в столицата Керкира, преминава шествието на Св. Спиридон, светецът, спасил острова от чума и канонизиран през 1550г. Но най-вълнуващ е местния обичай да се чупят боядисани в червено глинени съдове, пълни с вода. Точно в 11ч. преди обед прозорците на керкирските домове се отварят и от там политат делви и гърнета, за да се разбият с оглушителен грохот по площадите и тесните улички, с което местните дават израз на вярата си, че така прогонват злото. Традицията повелява да си вземете парченце от счупена делва за спомен, здраве и късмет.

текст и снимки: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,309 преглеждания

Comments are closed.