Защо хапят малките деца?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby bite

Почти на всеки родител се случва да се чуди как да се спаси от току що поникналите зъбки на своя малък наследник или пък как да опази децата от площадката от набезите на своето дете.

Хапането е често срещана проява в ранните години от детството и си е обичайно занимание на малчуганите в детската ясла, които често в края на деня си тръгват с отпечатък от зъбки на някоя от ръчичките. Каква обаче е причината за това и трябва ли да се тревожим?

Няма място за безпокойство

Ако детето ви прибягва към хапането и това се случва често, не си мислете, че то е единствено, нито пък че това е някаква крайна проява на агресия, която ще се преекспонира в зряла възраст. Важно е да не отвръщате на това поведение с викове или пошляпвания, тъй като това само би влошило нещата. Вместо това отмествайте главата на детето всеки път, в който то посяга да ви захапе или опитайте да отклоните вниманието му. Използвайте ясен и строг тон и обяснете, че ви причинява болка. Децата разбират много повече, отколкото си мислим, дори и в доста ранна възраст.

Ето и някои от възможните причини, поради които децата хапят:

1. Никнене на зъбки
Всъщност това е най-честата причина, поради които малчуганите прибягват към тези прояви. Правят го просто, за да облекчат болката в подутите и чувствителни венци. Възможно е след време болките и сърбежите да отшумят, но хапането да е прераснало в навик.

2. Нужда от внимание
По-големите деца хапят много често, като това е един от многото им начини да получат внимание. Когато детето се почувства игнорирано, нарушаването на дисциплината е един от начините да ви накара да го забележите, дори знаейки, че вашата реакция ще е негативна.

3. Изучават света и човешките реакции
Всичко ново е атрактивно за децата, а хапането им дава информация за всяко едно нещо, което открият. От една страна така опознават вкусовете и материите, а от друга наблюдават реакциите и поведението на хората в следствие на своите действия. Те биха ухапали другарче, за да видят и изследват цялата му реакция – от болката, до изкрещяването, последващия рев и успокояване от майка му – всичко това е много интересно за детето и му дава ценна информация за света.

Вижте още:

Децата и истериите

Защо малките деца лъжат?

Почистването на зъбите – стъпка по стъпка

Здравословни навици, които започват от семейството

 FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,354 преглеждания

Comments are closed.