Занимания за майки и дъщери, които няма да забравят никога

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_271117841shutterstock_271117841

Между майките и дъщерите има специална връзка. Тя се гради на общите преживявания и спомени. Изграждането на тази специална връзка започва още в мига, в който малкото момиченце си поеме първата глътка въздух и изплаче. Още в този първи момент тя вече търси любов. И храна, разбира се. Така започва това приятелство за цял живот.

Връзката между майката и дъщерята може да роди един успешен екип, който да прерасне във времето в креативен и изключително успешен тандем.

Ето няколко забавни идеи, които можете да осъществите заедно, преди да настъпят истински сериозните изпитания в съвместния ви живот.

За майки и малки момиченца:

- Изберете една на друга тоалет и независимо от крайния резултат, излезте на разходка. Със сигурност ще е забавно да си сложите нейната детска диадема или кукленска брошка! Не забравяйте да се снимате.

- Направете си общ лексикон или съвместен стенлист. Не пропускайте да си направите отпечатъци на ръцете, а защо не и на стъпалата.

- Все едно как се справяте с пеенето, не пропускайте да се позабавлявате с караоке. Дори да е само домашно. Извикайте някой да ви заснеме – песните и танците винаги са забавни.

За майки и пре-тийнейджърки

- Поинтересувайте се , коя е любимата книга на дъщеря ви. Ако е възможно организирайте й среща с автора или й предложете да се преоблечете като героите от книгата и разиграйте някоя от любимите й сцени. Повикайте си публика – татко, баба, дядо, съседката.

- Танцувайте заедно на някои от любимите й хитове.

- Направете си вечеря за десет лева. Дайте и десет лева и я пратете да напазарува, без да й давате  какво трябва да купи. Е, може да се окаже, че трябва да направите вечеря от пакет червен пипер и желирани бонбони, но нейния пазар може да се превърне в първия й урок по планиране и пазаруване.

- Намислете една вечер, в която да се събирате с останалите жени в рода или с приятелки и я наречете – „таен женски клуб“. Когато навърши 10 или 12 години, приемете момиченцето си за член на вашия клуб. Помолете другите членове на дамския ви клуб специално да приветстват порасналото ви момиче. Пригответе й специална клубна карта и й я дайте на събирането ви. Можете да изготвите и списък с привилегии за новия член на клуба – един час по-късно лягане, например. Помогнете й да се почувства специална.

- Вземете й карта за йога, фитнес или басейн. Запишете я на курс по икебана или сърф.

- Посещавайте заедно културни мероприятия и събития. Изберете от културния календар на града ви интересни представления, пиеси, кино премиери, оперни или балетни постановки. Коментирайте заедно след това какво й е харесало и какво не.

За майки и тийнейджърки

- Направете си spa-ден или идете заедно на козметик.

- Включете се заедно в някоя инициатива на еко активистите или станете доброволци към приют за бездомни животни.

- Изпратете я на едноседмичен лагер с приятелки. Така ще има възможността да обсъжда на воля с приятелките си всякакви теми, включително и вас самата. Това ще й помогне да ви види през очите на приятелките си и вероятно да ви оцени по нов начин.

- Направете незабравимо парти – може да е маскарад по тема от любимо произведение или опера. Направете сандвичи и превърнете целия си дом в декор за авторската ви постановка. Направете си и специални покани, с които да поканите гости.

- Кралица за един ден или за повече! В удобен за семейството ви момент, определете някаква сума и кажете на дъщеря си, че разполага с възможността сама да реши какво да прави с нея. Забавленията ще продължат толкова, колкото по-дълго тя успее да задържи средствата в портмонето си. Това занимание може да се окаже първият урок по планиране на бюджет. Може да е кралица за ден, но може да успее да задържи парите си и по-дълго.

- Организирайте приятелките й и заедно излезте по магазините, за да изберете роклята й за бала. Не че няма да се справите и сами, но три, четири или пет момичета ще направят тази задача наистина забавна.

- Пътувайте заедно. Използвайте всяка възможност за това. Не е нужно да планирате екзотични или далечни дестинации. Изследвайте близките местности, посетете природните забележителности около града, в който живеете. Със сигурност ще откриете нови места, за които не сте и подозирали. Съвместните пътувания сближават по изключителен начин.

- Създайте си традицията да обядвате поне веднъж месечно заедно, само двете.

За млади майки и техните дъщери

- Научете си да плетете или шиете заедно. Можете заедно да ушиете чаршафи или пачуърк одеяла от различни парчета плат, които да подарите на някой в нужда.

- Младите майки имат нужда от дни, в които да останат сами. Включете бабата в схемата и излезте някъде, посетете любимо място или направете нещо, което не можете да направите, когато сте с детето си. Нека ви стане традиция да имате вашият „ден без деца“.

- Измислете си общо хоби. Например можете да се заемете с историята на вашата фамилия, направете си родословно дърво, търсете и събирайте стари фотографии, помолете по-възрастните да ви разкажат истории от тяхното детство и младост. Запишете ги в тетрадка, която можете да наречете „Книга на рода“. Няма значение колко е изчерпателна или не вашата история, пишете я с дъщеря си. Ще видите колко забавно може да е. Вашето съвместно начинание може да се окаже началото на сериозен труд, които да продължат поколенията след вас.

И най-важното, не се притеснявайте да показвате любовта си, дъщерите имат нужда от внимание и обич, най-малкото, за да могат те самите един ден да я дадат на своите деца.

www.purvite7.bg

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,929 преглеждания

Comments are closed.