8 спорни метода за възпитание, които все още се употребяват

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

По въпроса за стиловете и методите на възпитание безспорно две мнения няма – те са претърпели драстични промени през последните едно-две десетилетия. Информационният поток, който ни залива ежеминутно ни дава множество нови идеи и възможности, но родителите са различни, децата също, затова е невъзможно да се създадат универсални родителски правила, които да прилагаме по калъп.

8-sporni-pravila-za-vuzpitanie

Някои от тези методи за възпитание вероятно ще ви изненадат и озадачат, но може и да ви допаднат. Много е вероятно дори да познавате хора, които прилагат подобни възпитателни мерки, но едно е сигурно – те са спорни по своята същност, особено по отношение на това дали с тяхна помощ е възможно в дома ви да има повече радост и щастие.

Те могат да ви се сторят остарели или странни, но при някои семейства все още са на почит и дори, според някои дават добри резултати.

1.       Отнасяйте се с детето си като с възрастен

Този метод залага на това да се отнасяме към детето си като към възрастен. Родителите в този модел не прибягват до използването на бебешки език, но това съвсем не означава, че са студени или безчувствени в отношението си към бебето и малкото дете. Привържениците на този метод споделят, че децата им порастват по-отговорни, по-умни и се справят с предизвикателствата в живота по-лесно от децата, при чието възпитание се използват умалителни думи, наименования и фрази.

2.       Живот по строги правила

При този модел родителите залагат изцяло на строги правила и дисциплина. Те са убедени, че пошляпването и наказанията не биха навредили на техните наследници, стига да са придружени с прилична доза родителска обич, разбира се. Валидни в този случай са графиците, дневният режим, вечерният час и системите за поощрения и награди. По този начин, убедени са родителите, които го прилагат, децата се научават на упорита работа, постоянство, последователност и целенасоченост.

3.       Залепен за теб

Децата, които биват отглеждани така, сякаш са срастнали за майката. Родителите обикновено развиват усещането, че трябва да се грижат за децата до края на дните си, да ги хранят, да им пишат домашните и да прекарват всеки един миг заедно. Такива деца спят до доста късна възраст в спалнята на родителите си, биват кърмени изключително продължително и дори когато вече не се хранят с майчино мляко, те продължават да искат да сучат. Обикновено тези родители трудно изграждат устойчиви модели на взаимоотношения и правила, които децата, а и те самите да следват, а липсата на правила разглезва децата и обикновено те стават проблемни, когато пораснат.

4.       Ще ти измия устата със сапун

Всички знаем, че когато едно дете тръгне на градина, то непременно освен полезните уроци, научава и някои житейски такива, най-вече от другарчетата си. Това са онези думички, които вие  у дома никога не сте използвали и въпреки това вашето съкровище един прекрасен ден ви сервира, разбира се, в най-неподходящия момент.
Често в яда си родителите използват фразата „Ще ти измия устата със сапун“ или „Ще ти натрия устните с  люта чушка“, но има и такива, които реално го правят. Тези родители са убедени, че методът има отличен ефект и дори след еднократното му приложение децата забравят да гневните изблици и лошите думички.

5.       Минимализъм

Много родители, които следват определен режим на хранене или живот, прилагат правилата му и върху децата си. Например, ако родителите се хранят без месо или не употребяват захар, те поставят децата си пред собствените си правила като пред свършен факт, без да им предоставят възможността за личен избор. Доколко това е полезна практика или не, е трудно да се каже, но ако сте любители на колоезденето или сноуборда, то със сигурност в семейството ви ще има много поводи за взаимни преживявания и радост.

6.       Живот, свободен от памперси

Този метод включва отличното познаване на сигналите, които вашето дете ви подава. Някои родители категорично отричат използването на памперси и поставят бебето си от най-ранна възраст на гърне, но често повечето от тях не разполагат с нужното време и търпение за изграждането на иначе така полезния навик.

7.       Синдромът на пилето

Вярвате или не, има родители, които точно като птиците сдъвкват храната, след което я поставят в устата на детето си. Този метод, освен че не е особено подходящ за обществени места,  е и не особено хигиеничен. Наред с това, детето има опасност да привикне с него до такава степен, че до твърде голяма възраст да не развие способността само да дъвче храната си.

8.       Живот на фотомодел

Тези родители са готови на всичко за една добра снимка, която минути по-късно да бъде споделена в социалните мрежи или в блога на мама. Такива родители обикновено прекарват основната част от времето си с детето, за да го нагласят и моделират пред обектива, при това с крайното желание то да изглежда  повече от съвършено. Подобен подход отчуждава децата от родителите, когато пораснат, лишава ги от възможността да имат повече и верни приятели и ги превръща в поклонници на МОЛ-културата.
Текстът е адаптиран отhttp: www.familyshare.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,543 преглеждания

Comments are closed.