• No categories

Методи за закаляване

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Каляване с въздушни бани

Закаляването на децата се извършва чрез внедряване на закалителни процедури в дневния режим на детето. Основните процедури се свеждат до създаване на подходяща температура около детето, осигуряване на чист въздух, слънце и подходящо облекло.

Температурата на стаята в която живее детето, трябва да се движи между 20-21 градуса. Такава температура осигурява правилното развитие на детето и го предпазва както от простудяване, така и от прегряване.

Първата крачка към закаляването е намаляване на облеклото на децата. Разбира се, това трябва да става постепенно. През пролетта, лятото и есента детето не бива да се приучва към носене на вълнен пуловер. Дори през най-студените дни детето не бива да бъде облечено в повече от 3 до 4 пласта дрехи. През студеното зимно време около шията на детето може да бъде увито шалче, което обаче да не покрива нослето и устата.

Достъпът на чист въздух за децата може да се осигури по няколко начина:

–          чрез  системно проветряване на помещенията

–          чрез редовно извеждане на децата на разходка

През зимата трябва да се провежда системно проветряване на стаята в която детето живее. Проветряването трябва да става поне 2-3 пъти на ден за по 5-10 минути, през което време детето или се изнася от стаята или завива/облича добре.

През лятото детето трябва да престоява на чист въздух почти през целия ден, като се използват максимално градините и зелените площи.

Закаляване чрез вода

За каляване с вода се използват следните процедури:

Индиферентната баня се нарича така, защото се прави с вода с температура, близка до тази на тялото. Тези бани се правят като ежедневната хигиеннна баня, която се прави с температура на водата около 37 градуса. Тази процедура може на края да се последва с обливане с вода, температурата на която е с 1-2 градуса по-ниска.

При провеждане на водни процедури е много важно дане пропускаме факта, че раздвижването на детето, трябва да започне преди започване на водната процедура.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,355 преглеждания

Comments are closed.