Кои са най-често задаваните въпроси, свързани с отглеждането на здрави и щастливи децата (интервю)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

От най-ранна детска възраст, с грижите, притесненията и всички емоции, които ни владеят, когато станем родители, ние кодираме бъдещето на децата си – физическо и психическо. Затова се допитахме до професионалното мнение на д-р Валентина Гергинова*, за отговорите на най-често задаваните въпроси, които вълнуват майките.

nestle 1

 Кога, как и с какво е най-правилно да се започне захранване на детето?

 Д-р Гергинова:  Захранването с храни, различни от млякото започва между 4-6 месец, в зависимост от теглото, зрелостта,, с която е родено детето, нервно-психическото, двигателното развитие и желанието на майката. Започва се с каша или зеленчуково пюре в обедното хранене, в постепенно увеличаващи се количества.

 Запек, нормално ли е?

Д-р Гергинова:  За запек говорим при липса на изхождане повече от 48-72 часа. Предозирането на препарати против колики може също да причини запек, тъй като освен, че изгонват газовете, те забавят перисталтиката на червата.

С какво може да се подсили имунната система на дете, което боледува често?

Д-р Гергинова:  Най-добрият начин да се усили имунитета на едно дете е чрез балансирано хранене, правилен хигиенен режим и осигуряване на спокойна и хармонична психоемоционална атмосфера в семейството, както и максимално ограничаване на контакта с инфекции. Ако детето посещава детско заведение и боледува, важно е да се излекува напълно, да се възстанови няколко дни и тогава отново да тръгне на детска градина. А иначe има много имуностимулиращи препарати, които може да намерите в аптеките.

Чести ларингити, как може да  предпазим детето? 

Д-р Гергинова:  Като ограничите контакта с инфекции, а ако е алергична се избягва съответния алерген, колкото е възможно.

Потене на стъпалата и ръчичките. Дали има повод за притеснение?

Д-р Гергинова:  Понякога това са предвестници на рахит и е добре да се прецизира приема на витамин D, в зависимост от млякото, което приема, наддаването на тегло и размера на фонтанелата. Най-важно при такива симптоми е да се направи консултация със специалист!

 Често повръщане и газове

Д-р Гергинова:  Ако детето наддава на тегло, най-вероятно се касае за гастроезофагеален рефлукс, а понякога и за непоносимост към белтъка на кравето мляко, при която коликите са доста болезнени. Добре е да се направи консултация с гастроентеролог, за да се установи точната причина, от което ще зависи и правилното поведение.

nestle 2

*Д-р Валентина Гергинова е завеждащ Неонатологично отделение в

МБАЛ „Вита” и специалист по детски болести и неонатология.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това интервю беше реализирано с подкрепата на:

nestle logo

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,386 преглеждания

Comments are closed.