Домашни средства за облекчаване на слънчевото изгаряне

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_89583415

Разковничето за много болежки често е скрито в кухнята. Там са скрити и няколко ефикасни тайни против слънчево изгаряне, което понякога макар да изпълняваме стриктно предписанията на дерматолозите, допускаме.

Ето 7 от най-често срещаните и напълно достъпни домашни средства, с помощта на които можете да облекчите слънчево изгаряне:

Вода

Хидратацията е от особено значение за поддържането на водно-солевия баланс на организма. В летните горещини е особено важно да се поемат достатъчно количество течности и най-вече чиста вода.

Обливанията на тялото с хладка вода също подобрява нейното състояние и тонус, както и на целия организъм, затова винаги когато сте на плажа или в планината, не забравяйте да се хидратирате не само вътрешно, но и външно.

Пчелен мед

Ако вече сте допуснали кожата ви да се зачерви, използвайте този универсален природен еликсир. Смесете една супена лъжица пчелен мед със същото количество прясно изцеден лимонов сок и намажете засегнатите участъци от кожата. Ако е нужно повторете процедурата и в следващите дни. След половин час измийте с хладка вода.

Пресен сок от картофи

Настържете суров картоф и отцедете сока от него, смесете го с равно количество пресен лимонов сок и нанесете на зачервените участъци от кожата. След половин час измийте с хладка вода.

Лимон

Пресният лимонов сок участва в повечето домашни лосиони против слънчево изгаряне, но можете спокойно да го използвайте и самостоятелно. Най-лесния начин е като го разрежете на половина и директно намажете кожата с нея.

Извара

Смесете извара и лимонов сок до получаване на гъста паста. Намажете участъците, които се нуждаят от успокояване. Маската е отлично средство за регенерация на кожата и има избелващ ефект.

Кисело мляко

Обикновеното кисело мляко е стар и доказано ефикасен метод за спешна помощ при слънчево изгаряне. Достатъчно е кисело мляко с 2% масленост, но и всяко друго ще свърши добра работа. Намажете засегнатите участъци от кожата със студено кисело мляко, оставете да действа 20-30 минути и изплакнете със студена вода. Освен успокояващ, млякото има и стягащ ефект върху кожата.

Куркума

Освен за пилешки гозби и източни рецепти, куркумата има подчертано успокояващо действие при слънчеви изгаряния. Пригответе рядка кашица от куркума на прах и прясно мляко и нанесете върху участъците, които най-много ви тревожат. Оставете да подейства 10-15 минути и измийте с хладка вода.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,029 преглеждания

Comments are closed.