За кожата с любов или как да я опазим здрава през лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_154615940

Летният бронзов тен отдавна вече не е на мода. И въпреки това има хора, които държат на него. В сезона на летните отпуски и лято, чиито температури ни навеждат повече на мисли за Северна Африка, отколкото за Европа, е логично по-често да мислим за ползата и вредата от слънцето и за това как да се предпазим най-ефективно от слънчево изгаряне.

Без съмнение човешкият организъм не би могъл да функционира нормално без слънчева светлина, но вредните слънчеви лъчи често ни създават грижи, причинявайки ни изгаряния по кожата. Тези изгаряния са предпоставка за различни кожни заболявания и изменения. Поради това предпазването на кожата както на малките деца, така и на възрастните трябва да е една от първите грижи, не само през лятото, а и през останалите сезони.

През лятото изгарянето може да настъпи съвсем неусетно, игрите и забавленията на открито са повече от всякога, и често дори когато си мислим, че не сме застрашени в облачните дни или скрити под сянката на чадъри и тенти, изгаряме.

С особено внимание и грижа трябва да се отнасяме съм здравето на детската кожа.

Следващите седем напомняния са за това как най-ефективно да се справим със защита на кожата през лятото, без това да ни струва здравето й.

Слънцезащитните продукти не са само за плажа

В ясни дни, но и при облачно време, в планината, на морския бряг и дори в града – винаги когато сме на открито, е добре да използваме слънцезащитна козметика и слънцезащитни средства. Пазарът изобилства от марки и продукти, за да изберете най-подходящия е достатъчно да се съобразите с особеностите на вашата кожа. За децата безспорно това са продуктите с висок фактор и лека за усвояване формула.

Не използвайте слънцезащитните масла и лосиони от миналата година

Дори да са все още годни за употреба, по-добре изхвърлете остатъците от тях след горещия сезон. Повечето продукти са с кратък срок на годност, затова след като сте ги използвали интензивно през летните месеци, най-добре не ги прибирайте за догодина.

Плажните масла и лосиони вършат работа, но само ако ги използваме умно

От особена важност за предпазването на кожата от вредните слънчеви лъчи е тя да усвои слънцезащитния продукт, за да се предпази. Затова е необходимо да нанесете маслото или лосиона поне половин час преди да излезете на открито, а след това да повтаряте това действие многократно. Не се предоверявайте на рекламите – няма продукт, чието действие да е еднакво интензивно през целия ден. Къпането и обилното потене намаляват защитните свойства на продуктите, затова е важно често да нанасяме слънцезащитен продукт, когато сме на открито. Обръщайте внимание на всички части на тялото, на най-много на онези, които трудно можем да скрием – лицето, раменете и ръцете. Не забравяйте шапката с периферия или козирка. Пазете очите!

Водоустойчивите слънцезащитни продукти не са водоустойчиви

Дори с големи букви на опаковката на вашия продукт да пише, че е водоустойчив, винаги имайте „едно на ум“. Дори и най-краткия престой във водата, независимо дали в открито море или в басейна на хотела, снижава значително защитните свойства на всеки слънцезащитен продукт. Важно за здравето на кожата е след къпане отново да нанесете предпазващ продукт. Добре е това да стане след като кожата ви е подсушена.

Значение на слънцезащитния фактор

Слънцезащитният фактор, който ще изберете е от значение за това колко време ще имате възможност спокойно да останете на слънце. Времетраенето на излагането, разбира се, е в пряка връзка и с типа на кожата ви. Ако вашият продукт е с SPF 30, това означава, че вие можете с толкова пъти да удължите своя престой на открито, т.е. ако хората със много светла кожа е препоръчително да са на слънце не повече от 10 минути, то подобен продукт би направил този престой далеч по-продължителен.

Устните са силно уязвими

За да предпазите устните можете да използвате специални балсами за устни с SPF фактор. Не си спестявайте тази грижа, защото често от вятъра и силното слънце устните се напукват, в резултат на което се получават микроскопични ранички, които могат лесно да се замърсят и да създадат предпоставка за възникване на възпаление или херпес, които изискват особена упоритост и много време за лечение.

Декоративната козметика със слънцезащитен фактор не е достатъчна

Пазарът изобилства от всякакви козметични, в това число и декоративна козметика, със слънцезащитни фактори. На първо място обаче, преценете дали използването на фон дьо тен на плажа има смисъл изобщо и ако не можете без него, запомнете, че само той не е никак достатъчен, за да спаси кожата на лицето и шията от лятното, а и не само от лятното слънце.

www.purvite7.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,667 преглеждания

Comments are closed.