Почистването на зъбите – стъпка по стъпка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kid brushing teeth

Ако попитате който и да било лекар по дентална медицина за пътя към здравите зъбки, отговорите, които ще получите са няколко: „1. Почистване. 2. Почистване. 3. Почистване.”

Ние от своя страна сме съгласни с факта, че оралната хигиена стои в основата на белите зъбки, макар и да е само част от истината за здравето на нашата усмивка. Обещаваме да публикуваме още много материали, свързани със здравето на детските зъбки през следващите седмици, посветени на “Месец на оралната хигиена с Първите седем”.

Ако трябва да се движим по тази схема точка по точка, ето няколко съвета, които да имаме предвид:

Кога да започнем с оралната хигиена на бебето?

Още преди появата на зъбките. Да, бебето ви все още няма зъбки, но това не означава, че няма нужда от почистване. Добра идея е да започнете да обтривате венците с марля, напоена с преварена вода всяка вечер преди лягане. На този етап не е необходимо да използвате паста за зъби. Просто увийте показалеца си с марля и или мека памучна кърпа, поръсете с преварена вода и масажирайте венците, като по този начин ги почиствате от остатъците от мляко и храна.

Защо да го правим?

От една страна, защото e важно да почистваме устната кухина от бактериите, които се натрупват с храненето, защото трудно можем да предвидим, кога точно ще изникнат първите зъбки. От друга, защото е добре да поставим началото на здравословните навици по отрано, за да може мъникът да свикне с тях и да не им се противопоставя.

Как да почистваме ефективно зъбките на бебето, след като поникнат?

Когато зъбчетата започнат да поникват – обикновено около 6-ия месец. Някои деца се сдобиват със зъбки доста късно – след първата годинка – това не трябва да тревожи родителите, ако детето е в добро здраве и всичко останало се развива по план.

Tрябва да намерите бебешка четка за зъби която да е с достатъчно малка глава, за да влиза и на труднодостъпните места в устата на бебето, но и да е удобна за вас да я държите. Има такива, които приличат на напръстници и се поставят на показалеца.  Количеството паста за зъби трябва да бъде не по-голямо от оризово зърно.

Как да почистваме?

Почистването е добре да се случва два пъти дневно. Единият път задължително трябва да е вечер преди сън, а другият – сутрин или просто през деня, след някоя ядене. Трябва да се търкат старателно вътрешната и външната страна на бебешките зъбки, както и езика – ако бебето ви позволи. Целта е да се отстранят бактериите, които причиняват лош дъх. Няма нужда да изплаквате устата и не се тревожете, ако не успявате да накарате бебето да изплюе, тъй като количеството паста е прекалено малко (около едно оризово зърно), за да бъде опасно за бебето.

Ако имате по-голямо дете трябва да го учите как да изплюва пастата и да изплаква обилно с вода.

Следете дали детето ви не яде от пастата за зъби или не гълта от нея, докато си мие зъбите – особено, ако пастата съдържа флуорид.

Сменяйте четката за зъби често – на всеки 2-3 месеца или когато косъмчетата започнат да се разкривяват. По отношение на почистване с конец – засега то не е необходимо, защото млечните зъбки обикновено са доста редки и междузъбното пространство се почиства добре само с четка и паста. Ако зъбчетата на бебето ви са толкова гъсти, че се допират за всеки случай можете да започнете почистване с конец.

Вие трябва да следите миенето на зъбите, дори и детето ви вече да го прави само. Добре е да го следите, докато не стане на поне 7 или 8 години, когато то придобива повече умения и подобрява фината си моторика, така че миенето да е ефективен процес. Ако то не успява да се справя достатъчно добре само му помагайте.

За да сме сигурни, че могат сами

  • В началото направлявайте ръката на детето, за да се научи как да я движи само.
  • Използвайте огледало, за да може детето само да разбере дали четка на правилното място.
  • Превърнете четкането в забавен момент – например като използвате смешни таймери, които да отмерват заветните две пълни минути четкане.
  • Не превръщайте миенето на зъби в игра – не позволявайте на детето да се разхожда с четка в устата, защото може да падне и да се нарани.

 




 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

24,023 преглеждания

Comments are closed.