Защо децата трябва да скучаят през лятото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
rp_hiperaktivno-dete_600x700.jpg

Чудите ли се дали да запишете децата на лагер, уроци по шах, лятна арт академия, курс по готварство, или тенис? Или пък на всички?

Има толкова голямо разнообразие от занимания и летни лагери, с които да запълните ваканцията на детето, както и да ви помогнат с грижата през лятото, когато детските градини и училищата са затворени. Психолозите и експертите по детско развитие обаче съветват, че да претоварвате лятната програма на децата не е задължително добра идея – това им пречи да открият сами нещата, които са им интересни.

“Нашата роля като родители е да подготвим детето да заемe своето място в обществото. Да си възрастен означава да запълваш времето си с неща, които те правят щастлив”, споделя Лин Фрай, детски психолог, практикуващ в Лондон.

“Ако родителите избират интересите на детето, то никога няма да се научи да прави това само”, допълва тя.

Д-р Тереса Белтън също обръща внимание на това колко е важна скуката и на нейната връзка с въображението.

Въпреки че способностите ни да скучаем са изключително намалели благодарение на дигиталния свят, в който живеем, ползите от “правенето на нищо” се дискутират от векове.

През 1993 г. Адам Филипс публикува есе за скуката, в което твърди, че “придобиването на способността да скучае, е важна част от развитието на едно дете”.

Скуката е възможност да размишляваш върху живота, вместо просто да препускаш през него, казва още той. “Едно от най-потискащите очаквания на родителите към детето е то да бъде постоянно заинтересовано от нещо, вместо да отдели време за да намери нещото, което му е най-интересно”.

Фрай съветва родителите да отделят време в началото на лятната ваканция и заедно с децата, поне тези на възраст над 4 години, да направят списък на нещата, които те искат и могат да вършат през лятото. Това може да са съвсем простички неща – игра на карти, четене на книга, каране на колело. Може да са и по-сложни и трудни неща, които си поставят за цел – да подготвят официална вечеря, да практикуват фотографските си умения, да измислят пиеса.

И ако в някакъв момент от лятната ваканция детето се оплаче, че му е скучно, родителите могат да извадят този списък. “Така отговорността и решението какво да прави, се прехвърля върху самото дете.”

Разбира се, има много голяма вероятност, че детето ще се тръшка и ще се връща отново и отново, мрънкащо, че му е скучно, но това не е загуба на време. “Скуката не е проблем” казва Фрай.

“Децата трябва да се научат как да скучаят, за да се мотивират да вършат повече и различни неща. Скуката е начин детето да се научи да разчита на себе си.”

Същата теория е защитена през 1930 г. от философа Бертранд Ръсел:
“Детето се развива най-добре, когато в ранна възраст е оставено необезпокоявано в една и съща почва. Многото пътувания, впечатления и приключения не са полезни за младите, защото не им дават възможност да се научат да понасят творческа монотонност като възрастни.”

Още не е късно да направите този списък с децата си.

източник: parentacademy.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

44,868 преглеждания

Comments are closed.