Защо здравето на детето зависи и от това на таткото?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_229525159

Хората насочват голяма част от вниманието си върху женското здраве, особено по време на бременността – и то с пълно право. Една жена е добре да се подготви психически и физически за предстоящите девет месеца, така че да има възможността да даде на мъника  най-добрия старт в живота.

Една бременна жена е напълно възможно да спазва здравословни диети, изключващи алкохол и цигари, за да може да предпази детето си от всякакви токсини. За разлика от женското здраве обаче, мъжкото преди и по време на зачеването на детето няма особено голямо влияние. Дали?

Само така си мислите!

Въведение в бащинството

Редица изследвания показват, че мъжкият тип диета – бързи закуски и всякакви подобни – могат да имат вредно влияние върху процеса на бременността. За да могат да докажат изследването си, специалисти са наблюдавали процеса на бременност при майката при двойки, в които мъжът е с нормално тегло и такива, в които има затлъстяване.

Оказва се, че възможността една жена да забременее от мъж с наднормено тегло е значително по-малка, защото ембрионите от този тип мъже не успяват да се имплантират правилно в матката на майката. Ако настъпи бременност плода и плацентата обикновено са значително по-малки по размери, а плодът е възможно до е с еволюционни дефекти. Предполага се, че бебетата са със заложена склонност към сърдечно-съдови заболявания, диабет и високо кръвно налягане още от вътреутробното си развитие.

Именно по този начин реално един мъж с наднормено тегло може да повлияе сериозно върху здравето на нероденото си дете и по този начин да предопредели бъдещия му здравен статус и качеството му на живот въобще. Проучванията дават същите показатели и при ин-витро процедури – ембрионите са с по-ниско качество.

Бащите пушачи

Нездравословното хранене не е единственото нещо, което може да повлияе негативно върху нероденото. Почти 20% от австралийците пренебрегват например фактора тютютнопушене, макар да е доказано категорично, че този навик е абсолютно нездравословен.

Изследвания от Китай, Австралия и Европа показват, че приблизително 30% от заболелите от рак на млада възраст деца са деца на бащи пушачи.

По-специално това са случаите на левкимия, лимфом и мозъчни тумори, които достигат до 80% при децата до 5- годишна възраст и това не зависи само от факта, че например майката е пушила. Тази статистика се отнася за хората, които за започнали да пушат преди да навършат 20 години, пушат от дълго време или дневното количество изпушени цигари е твърде висока.

Също така, не е редно бащите пушачи да превръщат бременната жена и малкото дете в пасивни пушачи, което е често срещано явление и може да предизвика сериозни сърдечни заболявания още в ранна детска възраст.

Злоупотреба с алкохол

Ефектът върху неродените деца от злоупотребата на бащите с алкохол, не може да бъде точно конкретизиран. Предполага се, че ако бащите пият преди да бъде заченато детето, е възможно то да се роди с наднормено тегло или в по-късна възраст да страда от затлъстяване, но това са теории, които все още не са доказани.

Консумацията на алкохол от младите бащи обаче, може да се обвърже с нарастване на малформациите, да се забави растежа на детето и да има аномалии в поведението си, въпреки че употребата на чашка-две се счита за нормална.

Професията също крие опасности

Нездравословната диета, цигарите и алкохола, и вредите от тях могат лесно да се премахнат с воля и промяна в начина на живот, но що се отнася до професията и работното място – това е нещо, което не е лесно да се промени.

Скорошно проучване, което включва около 10 000 деца с вродени заболявания, доказва, че има пряка зависимост между типа работа на бащите и здравето на техните деца. Бащите, които на работните си места са изложени на химични разтвори – като например художници, чистачи, фризьори, заварчици, метало- и хранително-преработвателни технологии има вероятност да проявят различни видове дефекти в потомството си.

Пазете ДНК-то

Малформациите в мъжкия зародиш, в следствие от нездравословен начин на живот или заради вредна професионална среда може да имат пагубен ефект върху детето ви още докато е в зародиш. Сперматозоидите се поддават на стреса и може да има деформация в самото ДНК. Пушенето и висококалоричната храна, както и високите нива на стрес са пагубни не само за вашата нервна система, но и за тази на вашето бъдещо дете.

Ето защо мъжкото здраве по време на зачеването на дете не е без значение. То е също толкова важно, колкото и това на майките. Важно е, когато решите да създавате семейство и двете страни да внимават и да се концентрират върху здравословния начин на живот, за да създадат здраво и жизнено дете.

Адаптация от www.theglow.com.au

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,949 преглеждания

Comments are closed.