Защо през зимата се отслабва по-лесно?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

И доколко това е вярно, ако приемем, че през този сезон се храним по-обилно, с по-мазни храни и се движим значително по-малко?

Ето отговорът на учени от университета на Женева:

slimming winter

Те  са открили, че най-добре се свалят килограми през зимата, защото колкото по-дълго е навън човек през този сезон на годината, толкова по-бързо губи от излишното си тегло, съобщи Нюзру.

Швейцарските специалисти са извършили изследване с гризачи. Те са установили, че при температура 6-10 градуса по Целзий опитните животни са изгаряли два пъти повече калории, отколкото при по-високи температури.

От студа измират някои бактерии и молекулярни компоненти, свързани със затлъстяването, твърдят учените, цитирани от сайта HealthVesti.com. През зимата организмът по-лесно се преустройва. При ниски температури в стомаха се произвеждат хормони, които влияят на активността на мозъка. Централната нервна система започва по-бързо да контролира процеса на изгаряне на мазнините.

Освен това отдавна е известно, че при студ белите мазнини се превръщат в кафяви. Белите мазнини се наричат още мастна тъкан. През тях минават много малко кръвоносни съдове, затова цветът им е бял или бял с леко жълт оттенък. Белите мазнини са източник на енергия за тялото. Освен това служат като термо изолатор за органите в тялото и предпазват от нараняване (например при падане). При мъжете и жените белите мазнини се трупат на различни места.

Кафявите мазнини от своя страна са изградени от няколко малки липидни капчици и митохондрии, съдържащ желязо. Комбинацията между желязо и факта, че през кафявите мазнини минават много кръвоносни съдове, е причина за тъмния цвят на мазнините.

Кафявите мазнини се намират предимно отпред и отзад на врата, както и между плешките. На тези места температурата е с до 1 градус по-висока. Кафявите клетки изгарят калории, като ги превръщат в топлина. Понеже горят калории, кафявите мазнини често са наричани добри мазнини.

 

Източник: БТА

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,689 преглеждания

Comments are closed.