Защо плаче моето бебе?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe-plach

Периодът от раждането до края на 3-ия месец е период на приспособяване на нeрвната система и храносмилателния тракт към живота във външния свят. Плачът през първите седмици от живота на новороденото е начинът, по който бебето общува, той е нещо естествено и по-скоро е временно явление, а не признак на сериозно заболяване. Все пак родителите трябва да наблюдават внимателно своето бебе и ако имат някакви притеснения, да не се колебаят да се свържат с педиатъра си.

Ето 5 причини, които могат да предизвикат плача на вашето бебе.

Причина № 1

Гладно е
Ако кърмите вашето бебе при поискване, през първите седмици това означава средно на всеки 2-3 часа или общо 8-12 хранения за 24 часа. Разбира се, има и периоди (т. нар. скокове в растежа), когато тази честота е по-голяма. Ако бебето плаче, пъха ръчичката си в устата и я смуче, значи е гладно. Поставете го на гърдата дори да е малко по-рано от часа за поредното хранене. Съветвам ви да не оставяте бебето да плаче дълго от глад. Постепенно, на по-късен етап, майката може да създаде режим на хранене, съобразен със специфичните нужди на всяко бебе.

В случай, че храните бебето с адаптирано мляко, се счита, че интервалът между храненията трябва да бъде около 3 часа, времето, необходимо на организма да го преработи.

Причина  2

Мокро е
Добрата хигиена в зоната под пелените е изключително важна. Ето защо съветвам майките редовно да сменят еднократните пелени (през интервали от около 2-3 часа или преди всяко хранене на бебето). Препоръчвам бебето винаги да се измива на течаща вода и да се използва деликатен измиващ продукт, а мокрите кърпички да се използват само, когато сте в движение. След тоалета на бебето, задължително зоната на пелените е добре да се защити с подходящ крем против подсичане.

Някои бебета са с по-чувствителна кожа и често се появява зачервяване, ситен обрив и дори залющване на кожата. Защо се появява? Нежната, деликатна и чувствителна кожа на бебето е подложена на въздействието на киселото рН и амоняка от урината и изпражненията, на триенето и прекомерното затопляне под пелената. Какво бих ви посъветвал?  Уверете се, че кожата на бебето ви е чиста и добре подсушена. Оставете го без пелена възможно най-дълго време. Уверете се, че няма триене от пелената в зачервената част. При всяка смяна на пелените, нанасяйте много тънък слой крем против подсичане с нежни кръгови движения, за да успокоите и възстановите кожата. Какво препоръчвам за бебешката кожа? Особено подходящ е Sudocrem – създава защитен филм, а ако кожата е вече зачервена – успокоява възпалението и подпомага регенерацията на бебешката кожа.

Ако все пак бебето ви получи зачервяване или обрив, който в рамките на 1-2 дни не изчезне независимо от добрите хигиенни грижи и използването на крем против подсичане, е добре да се потърси лекарска помощ. Понякога на фона на леко зачервено дупе може да се насложи вторична инфекция, която да причини на бебето сериозен дискомфорт. В такъв случай не отлагайте консултацията със специалист.

Причина  3

Има колики
Често коликите са първата причини за болка при едно здраво бебе. Те стават част от вашето ежедневие от 2-седмична възраст, най-силни са около втория месец и постепенно затихват към четвъртия месец. Децата са раздразнителни и неспокойни, плачат, особено в следобедните и вечерните часове, стискат юмручета и свиват крачета, коремчето е раздуто и твърдо. Защо се появяват? Недостатъчните ензими и бактериалната ферментация водят до натрупване на газове и раздуване на червата. Какво да направите?  Направете масаж на коремчето, сгъвайте към тялото и разгъвайте крачетата, сложете леко затоплена кърпа или сложете бебето в слинг, за да се успокои. Направете му топла вана. Попейте му, пуснете музика с приятни ритми.

За да облекчите дискомфорта, можете да давате и следните продукти: 1. Съдържащи симетикон – спомагат за отделянето на образуваните газове; 2. Пробиотици – те населяват организма с полезни бактерии, създават биофилм върху лигавицата, предпазват я и спомагат за нейното развитие; 3. Лактаза, съдържащи продукти – спомагат за вътречревното разграждане на млечната захар. Изброените по-горе продукти имат различно действие, така че могат да се дават както по отделно, така и заедно.

Причина  4

Болно е
Много родители изпадат в паника, когато детето им вдигне температура, но тя е нормална реакция на организма срещу инфекции. За кърмачета най-удачният начин за измерване на телесната температура е ректалният. Разбира се, съществуват и модерни начини за измерване на температурата чрез безконтактни термометри.

Температурата се счита за повишена, когато е над 38-38,5 градуса. Не мерете по време или веднага след хранене, непосредствено след къпане или разходка, след игра, ако детето плаче. Защо се повишава? Повишената температура е първият и най-важен защитен механизъм при инфекция – вирусна или бактериална, след ваксинация, при претопляне и т.н Не бързайте с паниката и запазете самообладание, но при първа възможност се консултирайте с педиатър. Ако детето има висока телесна температура над 40 ˚С, не спира да плаче и не може да се успокои, ако е унесено, бледо и неконтактно, потърсете СПЕШНА медицинска помощ.

Какво бих ви посъветвал да направите при повишена температура? Охладете помещението. Предлагайте често вода и други течности. Опитайте се да свалите температурата без лекарства. Изпитани методи са влажното обвиване на тялото с мокър чаршаф или поставяне на кубчета лед в хавлиена кърпа под мишниците и в слабините, където има големи съдове и кръвта се движи с голяма скорост. Алтернативните методи като хомеопатични лекарствени средства също имат своето място. Изчакайте да се затоплят крайниците преди да дадете лекарства за сваляне на температурата, като може да използвате такива, които съдържат парацетамол, ибупрофен или метамизол. Те влияят върху центъра на терморегулацията и увеличават топлоотделянето чрез разширение на кръвоносните съдове. При невъзможност за прием през устата, използвайте свещички.

Причина  5

Уморено е
През първите месеци, бебето има нужда от много сън, който не бива да пропуска, защото умората прави бебетата раздразнителни. Опитайте се постепенно да създадете дневен режим за хранене, сън, хигиена.  Сънят на новородените се състои от кратки цикли, редуващи се с периоди на пробуждане, проплакване, които погрешно се тълкуват от родителите като нужда от храна или контакт. Липсата на спокоен сън се отразява неблагоприятно върху развитието на нервната система, имунитета и изобщо цялостното развитие на кърмачето, затова е важно родителите да осигурят условия за спокоен сън  на своето бебе, за да расте то спокойно и здраво.

 

д-р Тодор Тодоров, педиатър

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,873 преглеждания

Comments are closed.