Защо новородено губи от теглото и ръста си след изписването

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

новородено ръст тегло

Вероятно всяка майка е забелязала, че в документите на новороденото й бебе пише едни цифри при раждането и други – по-малки при изписването от родилното. Оказва се, че тези отклонения в теглото и ръста са нормални и не бива да ни притесняват, наричат се физиологичен спад и са естествен процес от развитието на бебето.

Но, защо това се случва?

Основните причини за загуба на тегло и ръст при новороденото след изписването му от болницата са следните:

–         На първо място това се дължи на факта, че в първите дни от живота си бебетата губят течности от белите дробове по време на дишане, както и през кожата и бъбреците, които започват да работят на пълни обороти след раждането. Коластрата, с която бебето се храни в първите дни е богата на протеини, мазнини и въглехидрати, поради което е силно засищаща, т.е. малко количество от нея е достатъчно да засити новороденото. По този начин то приема малко количество кърма, но на практика отделя повече течности. Нормално е спадът в теглото да е до 8-10%, които ще се възстановят още през първата седмица от живота на новороденото, тъй като всеки следващ ден бебето започва да суче по-голямо количество кърма, което ще възстанови загубите бързо. До края на първия месец то вероятно ще наддаде около 400-600 грама.

–         Намаляването на ръста се дължи от прибирането (свиването) на черепните кости и оформянето на главичката, което започва няколко дни след раждането. Ето защо, ако в момента на раждане бебето е с дължина 51 см, в следващите дни то може да слезе до 50 и дори до 49 см. До края на първия месец бебето не само ще възвърне първоначалния си ръст, но със сигурност ще порасне поне с един или два сантиметра.

Понятията за „нормално“ тегло и ръст непосредствено след раждането на бебето са относителни понятия, поради което не бива да се вманячаваме в стойностите им прекалено. Ако бебето се храни с охота и спи спокойно, то със сигурност ще навакса загубите от първите дни още до края на първия месец.

www.moirebenok.ua

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

28 741 преглеждания

Comments are closed.