Защо кухнята е едно от най-опасните места за малкото дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

danger in the kitchen

Кухнята е сърцето на всеки дом. Тя е мястото, къде всички от семейството с радост се събират да сготвят нещо вкусно заедно или да седнат около масата. Кухнята примамва и с изкусителните си аромати и обещания за вкусни приключения, в които често всички участват с удоволствие и нетърпение.

Но кухните са и едни от най-опасните места в дома за малко дете. Там има електрически уреди, ножове, тежки тави и тенджери, горещи тигани и дребни принадлежности – всички тези предмети могат да наранят детето. И все пак, не е нужно да затваряте детето в съседната стая, докато вие готвите, по-добре обезопасете терена в кухнята.

1. Отделете опасните прибори – ножове, вилици и ножици и ги съхранявайте в чекмеджета, недостъпни за малкото дете. Стъклените предмети, които то може да счупи и да се пореже, заедно с други режещи уреди като рендета и белачки също приберете на недостъпно място.

2. Дръжте под ключ почистващите препарати в някой по-отдалечен от кухнята шкаф или в такъв, който е с механизъм  неподатлив на детската упоритост, любопитство и изобретателност.

3. Винаги разделяйте съдовете, в които държите храната, от тези, в които съхранявате нехранителни продукти. Придържайте се към използването на едни и същи съдове, ако трябва дори ги обозначете с етикет или перманентен маркер.

4. Когато не използвате различните електрически уреди – блендери, кафемашини, миксери, електрически ножове, кани за гореща вода – ги дръжте изключени от електрическата мрежа, за да не може детето да ги включи неволно и да се нарани или опари. Винаги прибирайте кабелите или ги нагъвайте и вдигайте нависоко, защото децата обожават да влачат разни неща след себе си. Не е добре това да е тостера. Поставете капачета на електрическите контакти не само в кухнята, но и в цялата къща – онези две малки дупчици са толкова примамливи за изучаване!

5. Винаги затваряйте вратата на фурната, независимо дали е включена или не.  Децата обичат да надничат през стъклото й и да наблюдават какво се случва вътре, затова проверявайте от време на време дали изолациите на вратата са изправни, за да изключите вероятността хлапето да се опари.

6. Когато готвите, винаги обръщайте дръжките на тиганите и тенджерите, така че да не стърчат извън плота и да не може детето да ги достигне. Не пренебрегвайте степента на тяхното любопитство и способността им да се повдигат на пръсти, когато са твърдо решени да постигнат целта си. Затова взимайте предвид ръста им и когато са „на пръсти“.

7. Ако сте любители на малките пъстри магнитчета от цял свят, които много семейства редят по хладилниците си, редете ги достатъчно високо, защото детето може лесно да се задави с някоя дребна частица от тях, ако попаднат в ръцете му и бъдат необяснимо как разглобени.

Родителите, които вече са минали по този път може би ще препоръчат да готвите докато хлапето спи или да го оставите да си играе в креватчето и да слушате какво става в детската стая по бейбифона, но това е доста крайно. Децата порастват толкова бързо, така че всеки момент, в който можете да сте заедно с тях е безценен, затова може би е по-добре да са край вас дори и в „опасната кухня“, но защо не, седнали в столчето за хранене, откъдето пряко да наблюдават какво и как се случва в лабораторията за вкусотии. Така и на вас ще ви е по-приятно, защото освен, че детето ще ви е пред очите, ще си имате мила и чаровна компания.

текст: www.purvite7.bg
илюстрация: www.shutterstock.com

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,727 преглеждания

Comments are closed.