Защо детските игри са толкова важни?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Мислите, че приятното и полезното не бива да се смесват. Време е да промените виждането си, защото няма нищо по-хубаво от детското въображение – неподправено, без граници и непозволени неща, а когато то се развива чрез игри, всичко става наистина забавно.


В консервативните и поостарели педагогически подходи играта е слабо застъпена като елемент от възпитанието и обучението на децата. Нашите родители, а най-вероятно – и ние самите, сме възпитавани по стария добре утвърден и изпробван принцип, в който се залага предимно на класическия начин за поднасяне на знания и затвърждаване на наученото – преподаване на материал, неговото упражняване и след това – възпроизвеждане. В него личният опит почти отсъства, практиката също, детето има минимална пасивна роля. Когато става въпрос за по-малки деца, това сякаш не е най-добрият метод, въпреки че той, разбира се, дава резултати при по-големите деца, тъй като на него е изградена цялата система на българското училище. През последните години все повече хора обаче започват да се усъмняват и откриват, че има и друг много по-приятен, щадящ детето и формиращ и развиващ интересите му вариант– чрез играта и играенето.

Благотворното влияние на играта е известно от векове, но близкото минало, със своя изострен практицизъм и високи изисквания, го е позабравило. Истината е, че процесът на детското развитие е много по-ползотворен, ако в него е включена играта. Проучвания показват, че деца, посещавали детска градина, застъпваща в най-голяма степен играенето и играта, показват много по-добри резултати в четене, писане, математика и развиване на социални способности (в сравнение с деца, посещавали детска градина на класически дидактическо-обучителен или религиозен принцип). Освен това е доказано, че играта подпомага и емоционалното развитие на детето и го кара да споделя и преживява по-лесно.

Играта е начин децата да опознаят света около тях и да се справят с трудностите и напрежението, с които се сблъскват. Днес всяко дете е изложено на стрес и е натоварено с все по-големи очаквания още от крехка възраст – играта е алтернатива на всичко това. Тя се възприема изцяло като забавление и развлечение, но същевременно развива и редица важни умения, знания и качества. Едно от тях със сигурност е въображението – богатство, с което всеки човек може да се забавлява и да развие.

Убедихме ли ви в ползите от игрите? Ето няколко предложения как да насърчите детенцето си към безгрижни игри, които неусетно ще то увлекат и едновременно с това ще са му много полезни. Със сигурност и вие ще се забавлявате.


Създайте уютен кът за игри

Децата обожават тайни кътчета и ъгълчета, затова потърсете в дома си такова място. Нека то бъде малко по-настрани от ежедневните пространства, които всички обитавате постоянно – кухня, баня, коридор, хол. Така, когато играе там, детето ще се чувства наистина попаднало в друг свят, отделено от всичко и всички и отдадено на забавлението си. Направете кътчето уютно и изпълнено с топлина и любов. Детето трябва да се чувства достатъчно сигурно и скрито – за да развихри въображението си и да се потопи в собствен свят.


Изберете подходящи играчки

За да насърчите детето си да проявява въображение, осигурете му подходящите за това играчки. Подбирайте ги с умисъл, обмислете ги, преди да му ги предоставите. И то не само от гледна точка на тяхната безопасност, а и заради функционалността им. Някои играчки ограничават въображението, защото бързо изчерпват опциите за игра – с тях не могат да се правят много неща. Например, пистолетът играчка. Той винаги е пистолет, с него може да се стреля и нищо повече. Съответно и игрите на детето, когато играе с него, ще бъдат много ограничени. Не е така, да речем, с играчка като дълго дървено правоъгълниче или обикновено кубче.

То може да бъде част от постройка – къща, маса, стол, радио, телевизор, глава на странно същество, изобретено от малчугана, може да се изрисува, облицова, надупчи и т.н. В този смисъл едни от най-полезните и умни играчки са добре познатите и сякаш вече демодирани топки, правоъгълници, кубчета и всякакви геометрични фигури, кукли. Те са много ценни, защото позволяват на детето само да измисля и направлява играта си. Виждате ли сега разликата в играчките – те са изключително важни, защото начертават посоката, в която поема детското въображение.


Излезте навън

Най-безгрижните и разтоварващи игри са винаги сред природата. Те помагат на детето да опознае света. Отворете входната врата и излезте заедно навън. Оставете детето да ви води, не го направлявайте вие и не му казвайте къде да ходи и какво да му е интересно.

Нека само избере играта си. Може да повдигне камък и да наблюдава мравките под него, да рови из листата, да разглежда цветята, улиците, другите хора около вас. Много голямо предимство на игрите навън е, че малчуганите имат възможност да играят с другите деца, да общуват с тях. Колкото и да са приятни и забавни игрите с вас, общуването с връстниците не може да се сравни с тях.


Дайте на детето свобода

Не преследвайте детето постоянно и не му давайте безброй напътствия. Наложете една по-свободна форма на играене, намесвайте са само при необходимост. Детето най-добре знае коя игра му е интересна и как да я проведе, не вие. Вие гледате през погледа на възрастния човек, въпреки че може би понякога не го осъзнавате и се опитвате да наблюдавате през детските очи. Когато детето играе с другите на площадката, не се намесвайте. Те сами ще намерят най-правилния начин да се споразумеят и да измислят правила на играта.

Това развива техните социални умения, способността им за организация, съобразяване с чуждото мнение, отговорността им при поетите задачи. Особено когато са малко по-големи, децата не обичат родителите им да се намесват в отношенията с приятелчетата им, това ги посрамва и ги кара да се чувстват неудобно. Груповата игра е безценен учител и научава децата, че да направиш компромис за другия човек е част от правилата на всяка честна игра и така тя може да продължи.


К   О   Н   К   У   Р   С

“Какъв е вашият начин да съчетавате полезното с приятното?”

Отговорете на въпроса и участвайте в нашия конкурс. Напишете вашия отговор като коментар под статията в сайта ни. За целта трябва да имате регистрация
в нашия сайт.

Срокът за участие е една седмица –
от днес в 10 ч.
до следващия четвъртък в 10 ч.

Участвайте и може да спечелите 1 час забавление за детето си
в детски център Gymboree или книга “1000 неща, които да откриеш в древността”
от издателство Клевър Бук .
Победителите от седмичните ни конкурси очаквайте една седмица
след приключването на конкурса или две седмици след началото като коментар от администратора на сайта под статията. Успех!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

5,305 преглеждания

Comments are closed.