Защо децата трябва да пишат домашните си сами и още няколко полезни съвета

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-uchi

Как да помогнете на детето си да расте и да се учи добре, без да му „висите на главата“?

Убедени сме в това, че всичко каквото ежедневно правим е в интерес на деццата ни и то в малка или по-голяма степен допринася за формирането на силна връзка между вас и вашето дете и това е съвсем нормално, какво друго би могло да бъде по-важно от това?

Но, понякога – признайте си, прекаляваме!

Ето кои са онези най-важни неща в отглеждането на всяко дете, които можем да направим в негова полза:

– Жизнено важно е всяко дете да има свободно време (поне 2 часа на ден), в което да не върши никакви по-специални дейности. Родителите, които са амбицирани и разтревожени за децата си са склонни да ги карат постоянно да са активни, да общуват повече отколкото е необходимо – затова ги записват в различни клубове, на спорт, на чужди езици, музикални занимания и какво ли още не. От решаващо значение е родителят сам да разбере, кога прекалява с това. Децата се нуждаят от време за игри и забавления, точно толкова и така, както възрастните.

– Когато разговаряте с преподавателите на своето дете, опитвайки се да разрешите даден проблем, е добре винаги да се застъпите за детето си, независимо, че може да е сгрешило. Не се страхувайте от факта, че може да получи ниски оценки или по-особено отношение. Напротив, притеснявайте се от вероятността детето ви да намрази училище и ученето като цяло. Това би трябвало да е основният въпрос, който трябва да се избегне на всяка цена.

– За съжаление, родителите са твърде фокусирани върху академичното образование на детето си и оценките, които то получава. Например, когато има родителска среща, въпросите от типа: „Какви оценки е получило на тестовете?“, „Какво е поведение му?“ са редовни, но въпроси като: „Какво беше настроението на детето днес?“, „Изглеждаше ли неспокойно?“ се пренебрегват. Родителите трябва да се грижат за децата си, а не да се държат с тях като шефове, които са обсебени от работата им. Чувствата на децата трябва да са приоритет, а не оценките.

– Ако детето ви се затруднява с това да си напише домашното само, значи има причина, а не е просто, защото го мързи. Идеята за „мързел“ дори не съществува в психологическите изследвания. Реалната причина най-често е липсата на мотивация и воля. Работата на родителя е да разберете и осмисли от къде и защо идва този ниска мотивация и нежелание.

– Една от най-сериозните причини детето ви да се затруднява с домашните може да бъде повишено вътречерепно налягане, хипертония, психологически проблеми, дефицит на вниманието и хиперактивност или други подобни състояния. Вместо да прекарате цяла нощ, повтаряйки едни и същи въпроси, свързани с математиката, можете да се справите по-добре като първо откриете причината за затрудненията. По този начин ще помогнете, а не като напишете домашното вместо детето, защото си мислите, че са мързеливи или сте убедени, че така му помагате.

– Семейните взаимоотношения винаги са на първо място. Оценките трябва да са надолу в списъка на приоритетите и в това няма нищо лошо.

– Когато децата пораснат и навлязат в тинейджърските си години трябва да знаете, че психиката им е много крехка. Не забравяйте, че идва момент, в които подготовката за финалните изпити е от голямо значение. Цялото семейство ще е стресирано около представянето на детето. Това може да доведе до много спорове, истерии и напрежението ще се вдига с всеки изминал ден. Как можете да избегнете този кошмар или поне да намалите негативните последици? Най-добрият начин е да се концентрирате върху любовта и основните семейни и етични ценности. Това е естественият път към добри резултати.

След като вече всички оценки са на лице и сълзите са зад гърба на детето, всичко ще се изтрие от съзнанието ви и на хоризонта ще останат само доверие, разбиране и приятелство с порасналото ви дете.

Лесно е да накарате детето си да има отлични оценки, за да може да учи в най-добрия университет, но за сметка на това можете да изгубите връзката помежду си, която сте изграждали от раждането му.

– Можете и бъдете по-добри родители когато проявявате съпричастност и доверие и не притискате излишно детето си с допълнителни изисквания и прекалено сложни цели наведнъж. Със сигурност може да имате амбиции за живота на собственото си дете, но преди всичко трябва да сте разбиращи и обичащи хора, за да израснат и те такива.

brightside.me

dete-uchi

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

54,608 преглеждания

Comments are closed.