Защо да се усмихваме на децата си?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
mama_bebe-usmivka

1. Огледалната усмивка
Усмивката е заразна. Знаете, че колкото и да е лошо настроението ви, когато видите усмихнато лице, несъзнателно се усмихвате и вие.
Науката е доказала, че колкото повече се усмихвате, толкова по-положително реагират и хората около вас. Същото е и с бебетата, когато им се усмихвате, те ще ви отвърнат със същото.

2. Бръчките около очите
Когато се усмихвате с искрена, радостна и ведра усмивка в ъгълчетата на очите ви се образуват малки тънки бръчици, като паяжина. Престорената и неискрена усмивка просто повдига скулите ви. Децата разпознават винаги искрената усмивка.

3. Усмивката за снимка
Обикновено когато ни снимат, фотографите ни карат да казваме „зелеее“, за да изглеждаме усмихнати. Но тази усмивка от километри си личи, че не е истинска, защото не е отразена в очите ни, а децата ни гледат право в очите и винаги разбират всичко, дори когато не могат да ни кажат.

4. Усмивката не може да скрие притесненията
Много хора не умеят да различат фалшивата от истинската усмивка, а някои дори смятат, че усмивката е тайното оръжие на лъжците и лицемерите. В действителност, това не е вярно. Наблюдавайки записите на австралийските митнически служби, учени са направили заключението, че незаконните емигранти, контрабандистите и наркотрафикантите съвсем не са усмихнати, когато преминават през проверка. Не се опитвайте да прикривате тревогите си с фалшиви усмивки, децата са като митничарите – винаги ще ви хванат, независимо на каква възраст са.

5. Смехът облекчава болката
Не случайно казват: „Който се смее, дълго живее“! Това е и научно доказано още през 80-те години на миналия век, когато в една болница в САЩ създават т.н. „забавна стая“. Там на болните били предоставяни комикси, аудио и видео записи с различни смешни и хумористични сюжети. В резултат от посещенията в „забавната стая“ пациентите много по-бързо се възстановявали и подобрявали здравето си, а обезболяващите лекарства ставали излишни. Усмихвайте се на болното си бебе, така то ще оздравее по-лесно и бързо.

6. С усмивка и смях е по-интересно
Хората често се усмихват и се смеят дори когато са сами. Доказано само 15% от смехът е свързан пряко с конкретни шеги. Много често хората се смеят сами на себе си и на собствените си смешки, отколкото на споделени от други хора. Не се чудете, че понякога детето ви се смее само, присъединете се към него, така веселбата ще е още по-хубава.

7. Жените са по-щедри на усмивки
Доказано е, че по природа жените се усмихват много по-често от мъжете и това им е заложено по рождение. Още на осем месечна възраст малките момиченца се усмихват повече от момченцата. Учените определят женската усмивка като „миротворец“, с нея всяка жена може да покори дори целеустремен и властен мъж. Без съмнение е така! Забелязали ли сте колко по-лесно се разнежва един татко на момиченце?

8. Смях през сълзи
Всеки психолог ще ви каже, че смехът и плачът са две много сходни по своята същност емоции. И в двата случая може да почувствате леко изтръпване на тялото, което се дължи на освобождаването на ендорфин – хормонът на щастието. Затова не им се противопоставяйте – смейте се от сърце и до сълзи, а когато трябва и през сълзи. При децата този преход също е изключително лесен – забелязали ли сте, че те често започват да се смеят, преди още да са изсъхнали сълзите от лицата им?

Според Пол Екман (известен американски психолог, професор в Калифорнийския университет, виден специалист в областта на психологията на емоциите, междуличностното общуване, психологията и разпознаването на лъжата) хората са по-склонни да си контактуват с усмихнати и весели хора, защото те повлияват положително нервната ни система. Когато видим усмихнат човек, ние без да се замисляме се усмихваме в отговор на неговата усмивка, а мозъкът ни произвежда ендорфин, а както написахме по-горе – той ни прави щастливи!

Каква по-хубава причина да се усмихнем на децата си точно в този момент? Нали искаме те да са щастливи! Ето най-лесния и евтин начин да направим това!

по материали от www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

14,347 преглеждания

Comments are closed.