Защо бебетата и малките деца плачат по време на сън

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete-sun-vulshebni-frazi

На първо място плачът на сън зависи от възрастта на бебето и малкото дете.

Ако бебето плаче след кърмене, обърнете внимание на особеностите, свързани с храненето му. Ако кърмата е недостатъчно, много вероятно скоро след кърмене бебето да заплаче, защото е гладно. Ако го храните изкуствено и то е поело по-голямо количество мляко, както и въздух по време на храненето, то може да изпита болка и дискомфорт скоро след като е заспало и това да е причина за плач по време на сън. Бъдете внимателни в такива случаи, защото бебето може да повърне в съня си и да се задави.

Ако детето е на възраст, в която вече посещава детска ясла или градина, то има социален живот и контакти, които развиват неговата емоционалност. Случва се детето да изпитва негативни емоции в своето ежедневие в детското заведение или случки, свързани с агресивно поведение от страна на други деца или персонала и е много вероятно плачът на сън да е в следствие на тези или на подобни преживявания. Дори детето да не говори за тях, защото е малко и все още да не може да обясни или защото просто не иска да говори за случващото се, тези емоции влияят на психиката му и по време на сън изплуват на повърхността, съзнанието му ги обработва и подава сигнали, че се случва нещо нередно, а детето реагира по единствения възможен начин – с плач.

Децата се впечатляват лесно и дълбоко преживяват най-различни случки от ежедневието си. Дори на нас, възрастните, нещо да ни изглежда съвсем естествено и нормално, за детето то може да е истинско бедствие. Претоварването с информация, гледането на неподходящи филмчета и негативни случки от ежедневието, на които детето става пряк свидетел, могат силно да го впечатлят и да се превърнат в причина за безпокойство, а то да се изрази в плач на сън.

Психолозите съветват, ако детето плаче на сън, родителите да потърсят причините в разстройство на вътрешния му душевен мир. Ако се съмнявате, че подобен съвет може да ви е от полза, отделете повече време и внимание, за да излизате сред природата, практикувайте заедно успокояващи занимания у дома – рисуване, моделиране, задушевни разговори, четене на приказки и разказване на лични истории, пеене на песнички. Разхождайте се без определена цел, карайте колело, ходете на плуване. Всичко това трябва да става без напрежение и без бързане, спокойно и с обич. Същевременно ограничете времето, което детето прекарва пред монитори – таблети, лаптопи, телефони и телевизори, това със сигурност ще подпомогне добрия и спокоен сън. Ще се изненадате как толкова простички съвети, които освен всичко друго са и лесни за изпълнение, могат да повлияят положително върху тревожността на децата и в частност върху съня им. Важно е да споменем, че подобни занимания действат успокояващо и на родителите, а когато те са спокойни, децата също ще са спокойни.

Ако обаче въпреки вашите усилия, детето продължава да плаче на сън, не пренебрегвайте проблема и се консултирайте с педиатър, потърсете съвет от препоръчан специалист.

Родителите трябва да са наясно, че плачът на сън ще престане тогава, когато бъде премахната конкретната причина за него.

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

36,180 преглеждания

Comments are closed.