• No categories

Запечен боб за Бъдни вечер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zapechen-bob

Какво е празничната трапеза без запечен коледен боб? Предлагаме ви класическа репепта за това традиционно българско ястие.

За средна на големина тава с печен боб ще ви е необходимо:

2 чаени чаши зрял боб

1 голяма глава лук

1 чушка (за предпочитане свежа, но може и от консерва)

1 морков

2 супени лъжици доматено пюре

1 чаена лъжица червен пипер

1 супена лъжица брашно

Щипка сминдух

Сушена или свежа целина

Няколко лъжици олио или зехтин

Сол на вкус

Бобът се накисва от предишния ден. След накисването се вари и се изхвърля първата вода. След това се вари отново в по-малко вода. Най-крехък става в тенджерата под налягане. Отделно за около 5-6 минути се задушават в мазнината лукът, настърганият морков и нарязаната чушка. Към тази смес се добавят лъжицата брашно, доматеното пюре и червеният пипер. Разбърква се отново на слаб огън. Добавят се и останалите подправки. Накрая всичко се смесва с боба и ястието се слага да се пече в леко загрята фурна за около ½ час. Добър апетит!

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,307 преглеждания

Comments are closed.