7 причини за хроничната умора

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

proletna-umora

Лекарите обикновено обясняват чувството за постоянната умора с липсата на сън, но причините са много повече и могат да са следствие не само заради хилядите неща, които сме свършили, но са и заради поне още толкова, които не сме.

1.      Малко вода

Недостатъчното количество вода, което приемаме, е най-честата причина да се чувстваме уморени и нетрудоспособни. Дехидратацията сгъстява кръвта, която започва да циркулира прекалено бавно в организма, затруднява сърдечно-съдовата система, а притока на кислород до всички органи и системи, включително и мозъка, рязко намалява. Поради тази причина настъпва спад в трудоспособността и настъпва усещане за постоянна умора. За да си помогнем би било добре да пием поне по 2 литра вода на ден.

2.      Неправилен хранителен режим

Пропускаме закуската, а през останалата част от деня се храним на крак с джънк фууд. Извиняваме се с липсата на време, с хилядите задачи, които имаме да свършим и така от ден на ден се чувстваме все по-уморени и демотивирани. Трябва да се приема високоенергийна закуска, включваща зърнени храни, плодове, пълнозърнест хляб и протеини. За храните, съчетаващи в себе си цялата менделеева таблица под формата на консерванти, оцветители, овкусители, захари и всякакви бързи въглехидрати, просто забравяме. Вместо тях е добре да наблегнем на салатите, рибата, ориза и белите меса.

3.      Кафе и алкохол

Прекалено честото посягане към кафеварката не е сред средствата, които ще ни направят по-жизнени и тонизирани, особено ако пиенето на кафе е съсредоточено в късните следобедни часове. Погрешно е и схващането, че алкохолът отпуска нервната система. Това отпускане е измамно и кратковременно, а пиенето вечер, непосредствено педи лягане може сериозно да навреди на съня и да го направи неспокоен и непълноценен.

4.      Тревожност и липса на трезва преценка

Постоянното чувство, че не сме свършили нещо или сме го свършили не както трябва, битовите, семейните и емоционалните проблеми не ни дават мира нито денем, нито нощем. Сънят страда от толкова много мисли и в повечето ситуации не можем да преценим реално какви са възможностите ни да се справим с тях. Добре би било ако успеем да погледнем на всичките си притеснения отстрани, има вероятност да осъзнаем, че нещата не са толкова безнадеждни, колкото ни се струват в три часа след полунощ. Тревожността може да бъде преодоляна с повече разходки на чист въздух, срещи с позитивно настроени личности, посещения на културни и социални събития, посвещаване на любимо хоби.
Хубаво е да се избягват контакти с хора, които постоянно се оплакват и ни търсят единствено за слушатели. В такива ситуации е добре да можем да казваме „не“, макар това да е доста трудно упражнение, ако бъде овладяно то може да спести куп негативни емоции и излишни грижи.

5.      Безредие и перфекционизъм

В мислите си винаги сме перфектни, но преди всичко сме просто хора без свръхвъзможности. Перфекционизмът не е добър съветник, защото той е меко казано „енергиен вампир“. Добре е да сме заобиколени от ред, да имаме ясни критерии, цели и планове, но не на всяка цена. Не е нужно непрекъснато да се опитваме да надскачаме себе си, за да доказваме колко сме способни. Никой не иска това от нас, не е нужно да го искаме и сами от себе си. Колкото по-малки и лесно преодолими цели си поставяме в ежедневието, толкова по-лесно ще ги постигаме, а това е ключ към удовлетвореност и стимул да вървим напред.
Липсата на ред е другата крайност, която може да ни изпие жизнените сили до капка. Хаосът пречи да се фокусираме в изпълнението на някоя конкретна задача, а това неминуемо ще доведе до объркване на всичките ни планове.
Идеалната среда би била там, където ще открием баланса между хаос и перфекционизъм.

6.      Липса на сън и недостатъчна почивка

Твърде измамна е максимата, че като стоим до късно през нощта ще свършим повече работа, а ще си наваксаме сън и почивка на следващия ден. Няма как през деня да се наспим така, както бихме си отпочинали през нощта, както и няма как да сме толкова продуктивни през нощта, колкото бихме могли да сме в светлата част на деня. Затова е добре да се спазва нормалния за човешкия организъм цикъл на редуване на сън през нощта и работа през деня. Обръщането на този режим е изтощителен за организма и особено за нервната система. Най-добре би било да се става и ляга в един и същи час, независимо от ангажиментите през седмицата и в почивните дни.

7.      Среднощно сърфиране в мрежата

Не е добра идея да си лягаме с модерните IT джаджи в леглото, защото е доказано, че те гонят Сънчо доста успешно. Светлината на дисплеите и мониторите пречи на мелатонина да си свърши работата. Специалистите дори съветват лаптопите, телефоните и таблетите да не влизат изобщо в спалнята.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,210 преглеждания

Comments are closed.