Замръзналото езеро (приказка)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

(Откъс от „Малки приказки”)

В Заешката долина има едно малко езеро. През лятото там плуват има пъстърви и щуки, а горските джуджета си правят плаж и скачат във водата от една издадена скала.

Но последната зима беше много студена и езерото се покри с дебел лед.

Животните решиха да си направят цирк върху леда.

Язовецът им изработи кънки от буково дърво. Джуджетата сковаха пейки за публиката, свраката разгласи из цялата гора, че довечера ще има цирк, а лисицата обеща да направи чай за всички артисти, за да се сгреят, преди да излязат на цирковата арена.

Щом слънцето се скри, публиката започна да пристига край езерото. Само за няколко минути всички места бяха заети. Луната изгря, освети замръзналото езеро и кълвачът, облечен във фрак, с червена папионка, обяви, че пред­ставлението започва.

Първи на арената излязоха сърничките и таралежите. Таралежите свиреха на цигулки, а сърничките играха балет.

След тях бяха зайците акробати. Те изпълниха изключително опасни скокове и салта и цялата публика стана на крака, за да им ръкопляска.

Представлението продължи с хокеен мач между вълците и мечките. Мачът беше много оспорван, но завърши без победител. При резултат 5:5 шайбата изхвърча в гората и не мо­жеха да я намерят.

Кълвачът обяви 15 минути антракт.

През антракта зрителите си купиха от чая на лисицата и ядоха захарен памук, приготвен от костенурката.

Втората част започна с фокусите на мечо­ка. Той показа няколко фокуса с карти, след което извади от цилиндъра си два бели гълъба. Кълвачът го попита как се правят тия неща, но мечокът отговори, че истинският илюзионист никога не издава тайната на фокусите си.

На арената излезе еленът. На рогата му беше закачен горящ обръч. Еленът тропна с тежките си копита и проби две дупки в леда. Застана между тях, подсвирна и от едната дупка изскочи голяма щука, мина през горящия обръч и се шмугна през другата дупка обратно в езерото.

Имаше, разбира се, и клоуни. Две джуджета правеха смешни физиономии и бърбореха на неразбираем език.

След края на представлението всички артисти излязоха на арената и направиха общ танц върху леда. Мечокът, без да иска, цопна в една от дупките, които беше направил еленът, и се заклещи. Другите животни му помогнаха да излезе, а той каза, че не бил паднал случайно, ами това било нов фокус, който показвал за пръв път.

Дълго време след това всички в гората говореха за това представление.

Сега чакат зимата и се надяват езерото отново да замръзне, за да си направят пак цирк.

 Malki_prikazki_pic (1)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,701 преглеждания

Comments are closed.