Закон срещу дискриминацията на жените у нас

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_116323690

Тази есен Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ ще внесе за гласуване Закон за равните възможности. Основната цел на документа е да наложи натиск върху администрацията и частния сектор, така че те да не налагат дискриминация по полов признак. Това обясни вицепремиерът и министър по социалните въпроси Ивайло Калфин в интервю за БТА.

Дамите в страната получават средно с 13,4% по-ниски заплати и с 40% по-ниски пенсии спрямо мъжете у нас. В същото време те работят 7 пъти повече от мъжете в грижата за дома и 3 пъти повече по отношение грижата за децата, обясни още вицепремиерът.

Според него новият закон ще направи възможно младите майки и младите родители да съчетаят отглеждането на децата и кариерното си развитие, като същевременно получават полагащото им се възнаграждение.

Вицепремиерът засегна и темата с конкурентоспособността на българската икономика и производителността на труда у нас. Според него производителността на българите, спрямо европейците е по-ниска не защото българинът е мързелив или глупав, а защото са необходими повече инвестиции в производството.

Компаниите не бива да се конкурират една друга на база евтин труд. Вместо това те трябва да правят повече инвестиции в техника, оборудване и енергоспестяване. Така ще се повиши и производителността на хората, и конкурентоспособността на икономиката като цяло.

Според вицепремиера страната не може да развива икономика, основана на ниско заплащане.

 

Източник: www.economy.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,024 преглеждания

Comments are closed.