Захранване на бебето и хранене в детска възраст (Интервю с графиня Ангелика Волфскийл)

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Интервю с графиня Ангелика Волфскийл, немски натуропат и Шуслеров терапевт

zahranvane_bebe_grafinq_Angelika_Wolfskiil-600p

Първите седем: Какво трябва да знаят родителите на бебетата и малките деца за тяхното хранене. Кое е първото нещо, което да запишат в своя родителски дневник по отношение на захранването и храната?

През кой месец започва захранването на бебето и с какво първо да го захраним са въпроси, които силно притесняват родителите. Най-добре е въвеждането на нови храни да започне в петия или шестия месец. На този етап детето би трябвало да може стабилно да държи главичката си изправена. Хубаво би било, ако родителите разполагат с достатъчно време и спокойствие, за да премине по-плавно този процес. Захранването става на степени: първо се въвежда зеленчуковото пюре (на обяд); второ – млечно-пшенична каша (вечер); и трето – плодово пюре и плодово-пшенична каша (преди обед). Като времеви период са нужни минимум четири месеца и половина. Препоръчвам захранването да започне с обедно зеленчуково пюре, за да имат възможност родителите да наблюдават детето през деня. Обръщайте внимание на всичко, добре е дори, ако може да си го записвате: каква храна сте въвели и кога, например каша с плодове или без плодове, с какъв плод точно; как е понесло това на детето; кога е било първото му захранване с месо; кога са включени и млечните продукти и т.н. Важно е как е реагирало детето: имало ли е болки в корема, подуване, разстройство, запек, кожен сърбеж, зачервяване на кожата, било ли е неспокойно или е спало добре, дори дали се е потило повече от обичайното.

Всяка седмица може да се въвежда само по една нова храна. До навършване на първата годинка би трябвало да има допълнение от едно млечно хранене. Мляко от биологичен произход се препоръчва само, ако детето го понася. Подходяща алтернатива на кравето е козето мляко. Важно е да се вземат предвид съществуващи алергии при единия или другия родител. В такъв случай има смисъл ограничаването на млечните храни при детето.

Първите седем: Защо е толкова важно правилното провеждане на захранването?

Колкото повече напредва детето със захранването и последователно преминава към обща храна, толкова повече хранителен субстрат получават онези микроорганизми, които в най-общ смисъл могат да се причислят към гнилостната флора. Те стимулират асоциираната с дебелото черво имунна система, която с напредването на възрастта придобива все по-голямо значение. Как се случва това? По време на кърменето детският организъм до голяма степен е снабдяван с имуноглобулини от кърмата. Но с израстването започва самостоятелната му грижа за защита към различни групи микроорганизми от околната среда. Кърмачето вече „поглъща“ микроорганизми отвън, които може да са опасни за него. И чрез работата на имунната система организмът му става все по-резистентен към т. нар. потенциални патогенни микроорганизми. Чревната микрофлора и храносмилателните ензими започват да се изграждат постепенно с развитието на детето.

Първите седем: Какви закономерности откривате като специалист между това, с което храним децата си, и някои заболявания и състояния при тях – например с алергиите, с дефицита на внимание, с хиперактивността и имунитета?

Чревната микрофлора на кърмените деца се различава значително от тази на децата, отглеждани с адаптирано мляко. Колкото и висококачествена да е готовата храна за кърмачета, тя не може да достигне качествата на кърмата. Лактобацилите и бифидобактериите са единствените микроорганизми в канала на дебелото черво, към които организмът не изгражда защита. Всички останали микроорганизми служат най-вече за това, да обучат имунната система на човека.

Ако например се даде антибиотик, се уврежда чувствителната микрофлора на тънките черва, като в резултат на това може да се стигне до разселване на микроорганизми от дебелото черво (гнилостна флора) в тънкото черво. Да не забравяме, че в хранителната верига даваме на децата и храни, които са обременени с антибиотици!

Под нарушения на чревната микрофлора или т. нар. „дисбиози” в днешно време се разбират промените в общото съдържание, в спектъра на микроорганизмите и/или в активностите по обмяна на веществата на микроорганизмите в дебелото черво, както и промени в местата на поселение на микроорганизмите в стомашно-чревния тракт.

Консумацията на храни, съдържащи антибиотици, както и на фаст фууд храни, недостигът на плодове, салати и зеленчуци в менюто или приемът им в грешно време, прекомерната употреба на захар, на напитки, съдържащи фосфорна киселина, на силно подсладени напитки – всички тези грешки водят до нарушения в стомашно-чревния тракт и в баланса на чревната микрофлора. Последица на всичко това са горепосочените заболявания при децата.

Първите седем: Днешните млади родители, за разлика от няколко предишни поколения, са доста скептични по отношение на антибиотичното лечение. Какво бихте добави в полза на по-рядкото прибягване до него?

Първото и най-важното е да се погрижат за по-добра имунна защита на детето. Да спазват няколко много прости, но важни правила: подходящо за сезона облекло, добра хигиена и често миене на ръцете, да избягват да водят детето на места с масово събиране на хора (моловете са най-неподходящото място за разходка на децата през зимата!), и да подкрепят имунната система с помощта на Шуслерови соли. Имунната комбинация включва соли №3 (сутрин), №6 (на обед) и №7 (вечер), по 2 табл. от всяка сол дневно за минимум 8 седмици. Ако е необходимо лечение с антибиотик, заедно с него винаги да дават и Шуслерова сол №6 калиев сулфат – има мощна детоксикираща функция за черния дроб.

Първите седем: Ако все пак се наложи антибиотична терапия, знаем, че при някои бактериални инфекции не може без нея, по какъв начин можем да „разтоварим“ детския организъм след подобно лечение? Каква е вашата препоръка към родителите?

След подобно лечение е изключително важно да се подпомогне възстановяването на чревната микрофлора. Затова е добре да се направи лечение на дебелото черво с Шуслерови соли №2, №4, №9 и №10 за около 6 седмици.

Първите седем: За всеки родител здравето на детето му е най-важно и на всички ни е ясно, че е много по-лесно да предпазваме децата, вместо да ги лекуваме, но как е най-добре да правим това? Каква да бъде профилактиката, която наистина да даде положителен резултат, така че да осигурим на децата си качествен живот с възможно най-малко дни, в които са болни. Можем ли да използваме Шуслеровите соли за такава профилактика например?

Да, разбира се, за своите малки пациенти винаги препоръчвам като профилактика в дългосрочен план да се приложи т. нар. Енергийна люлка за ритмизиране на детския организъм – с Шуслерови соли №2, №5, №7, за 2-3 месеца, неколкократно в годината. Тази профилактика е много важна за растежа и укрепването, както и за добрия имунитет.

Интервю на Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

19,636 преглеждания

Comments are closed.