• No categories

Без паника: Не е страшно, ако паметта ви изневерява

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

zabravqne

Колко често ви се случва да забравите нещо? Рождения ден на приятел или дума, която е на „върха на езика ви“, но просто не успявате да я изречете. Понякога фактът, че забравяме разни неща ни безпокои, но се оказва, че можем да не се напрягаме прекалено от този факт. Оказва се, че забраванковците, всъщност са високо интелигентни хора.

Проучването, доказващо това твърдение е на Пол Франкланд и Блейк Ричардс от Университета в Торонто.

Хората са различни, мозъкът на някои е склонен да съхранява всякакви подробности, а на други е способен да се фокусира само в съществените. Вторите могат да се похвалят с природна надареност, посредством която имат на разположение високоефективен мозък. В ежедневието си тези хора не винаги са в състояние да запомнят всеки детайл или подробност от заобикалящата ги среда, а децата да запомнят и възпроизведат всичко, което им е преподадено в училище, особено в дългосрочен план. Това в никакъв случай не ги прави по-малко умни или интелигентни, а точно обратното.

Според изследователите Пол Франкланд и Блейк Ричардс от Университета в Торонто, това е напълно нормално. Те са открили, че добрата памет не е доказателство за висока интелигентност. Тяхното проучване дава основание да се смята, че е много по-вероятно хората, които не „задълбават“ в подробности от ежедневието и не помнят излишни неща, да имат по-малко претоварена памет. Това е далеч по-полезно и здравословно за човешкия мозък.

” Важно е мозъкът да забрави неподходящите детайли и вместо това да се фокусира върху нещата, които ще ви помогнат да взимате решения в реалния живот”, обяснява Блейк Ричардс в интервю за CNN.

Спомените ни се съхраняват в хипоталамуса. Съзнанието ни обаче има способността са изтрива по-маловажните спомени от там, като по този начин ни помага, на базата на значимите събития и опит, които помним, да взимаме по-добрите, правилни  и верни решения.

Когато човешкият мозък е претоварен с излишна информация и дребни, незначителни спомени, може да се стигне до конфликтни ситуации в собственото ни съзнание, които биха ни попречат да вземем правилните решения. Например, ако мозъкът ни е претоварен с твърде много незначителни спомени, ние много вероятно ще изпитваме колебание и несигурност при вземането на решения, тъй като ще виждаме прекалено много възможности.

Ето защо е много по-добре понякога да забравяме дребните, незначителни детайли.  По този начин ще улесним откриването на важните факти, от които се нуждаем в конкретни ситуации, когато трябва да решим определен житейски казус или да предприемем конкретни действия.

Ако продължавате са сте приятно разсеян и да пропускате да запомните дребни и несъществени детайли, няма нужда от паника, нито от чувство на вина. Фактът, че сте забравили дадена дреболия  не ви прави  глупави или по-малко интелигентни, точно обратното, това означава, че мозъкът ви работи правилно и ефективно.

Ако обаче забележите, че забравяте съществени сегменти важна информация от ежедневието си, най-вероятно налице е проблем и е важно да вземете незабавни мерки, първата сред които е, да се срещнете с личния си лекар.

www.auxx.me

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

836 преглеждания

Comments are closed.