Забавни занимания, с които децата лесно да се научат да пишат

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

writing_girl

Познавате ли усещането, когато детето ви започне да използва писането и рисуването като средство за комуникация? Колкото по-често го правят, толкова по-уверени стават: нараства и броят на любовните бележки, домашно направените книги и списъци какво да се направи и купи в стила на малките прописващи специалисти. Ето някои стратегии, които могат да се използват от родителите, за да подкрепят начинаещи писатели и някои идеи за забавни занимания, за да ги накарат да пишат.

Подкрепа за малките деца, докато се учат да пишат

  • Уверете се, че имате налични материали за писане и че децата ви се чувстват свободни да ги използват на други места, когато са въвлечени в писане, свързано както с играта им, така и с преживявания от реалния живот.
  • Насърчете децата да пишат, като им предоставите много истински и смислени причини да пишат.
  • Бъдете пример – пишете пред децата си, за да видят, че писането е целенасочено и полезно и се използва всеки ден в ежедневния живот. Понякога отделете момент, за да кажете на глас какво мислите, докато пишете – дали ще е звукът на думите или коментар като „Знам как бързо да напиша пълния член на думата, защото го пиша често.”
  • Подкрепяйте детето си, когато прави опити да пише само, защото увереността е толкова важна за начинаещия писател, че е важно възрастният да подсигури подкрепа без да иззема или налага контрол. Подкрепата може да има различни форми, включително:

– Предоставяне на азбука или напечатани думи (имена, думи, често използвани изрази), които са лесно достъпни за детето, когато са нужни.

– Помагане на детето да каже бавно дума, така че да може явно да чуе звуците, които се пробва да напише.

– Приемане на приблизително вярно изписаните от детето думи – дори, когато са написали грешно някоя буква или са пропуснали изцяло някой звук.

– Помогнете на децата в предучилищна възраст и първи клас да разпознават съчетания или непознати комбинации от букви, които не са им официално представени все още.

– Предоставяйте много възможности за децата да се забавляват, пишейки често срещани думи, веднъж преподадени им официално в училищната програма.

 

2girls_learning

8 забавни занимания, за да помогнете начинаещите писатели да пишат

Писането на писма предоставя прекрасно, мотивиращо съдържание, което да ангажира децата с писане и е лесно да се създаде разнообразие от покани за писане.

1. Започнете, като сложите пощенска кутия и някакви простички бележки или малки бележници на измислена територия за игра или маса за писане.

2. Придвижете експеримента крачка напред, като създадете поредица от обикновени пощенски кутии за всяко дете или член на семейството или дори за любими играчки.

3. Създайте непрекъсната комуникация с писма.

4. С наближаващата Коледа, напишете списък с желанията към Добрия старец

Ангажирането на децата с други целенасочени и смислени възможности за писане е нещо, което лесно може да се инкорпорира в ежедневния живот – от добавянето на  техни собствени предложения към плана за ястия или списъка за пазаруване до писане на имейли до татко на работа с напомняне или въпрос.  Или за нещо малко по-ангажиращо, защо не пробвате някоя от тези идеи:

5. За децата, които се забавляват да прекарват време навън и да учат за природата, защо не им представите идеята за създаване на техен собствен журнал – събирайте листа и ги залепвайте върху тетрадка, като описвате цвета им, от какво дърво са, къде сте ги намерили….

6. Предоставете тетрадка на децата да записват спомените си от семейната ваканция или специално събитие, да направят собствени книги.

7. Направата на картичка или покана е перфектна за празниците.  Децата могат да направят покани за събитие, Коледа или рожден ден, благодарствени бележки.

8. Да позволите на детето си да започне блог определено предоставя цел за писане, ако и да е с малко супервизия от родители и учители.

 

По идея от ТУК

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

32,587 преглеждания

Comments are closed.