Забавни начини за развитие на координацията при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

deca-igri-koordinaciq

Възрастните обикновено не си даваме сметка за важността на координацията и извършването на сложни движения, но за малките това умение е сложно и за да го усвоят им трябва малко допълнителна помощ.

Как можем да помогнем на детето да развие своята координация чрез игра?

Не е трудно.

Нека помислим: Какво ни коства да лавираме между десетките посетители в МОЛ-а или да пренасяме таблата с чинии от кухнята до масата за хранене? В действителност, тези простички действия, изискват наистина добра координация, даже повече от добра. Децата трябва да бъдат научени на тези умения, трябва да бъдат подкрепени в усвояването им и това може да бъде постигнато най-лесно чрез игра.

“Събиране на гъби”

Нарисувайте различни видове гъби (цветя или каквито искате други природни обекти), изрежете ги и ги разпилейте по пода. Дайте на детето си малка кошничка, кофичка или обикновена кухненска купа и го накарайте да събере възможно най-много гъби за една минута. Постепенно съкращавайте времето или намалете размера на хартиените обекти, които използвате. Когато дойде моментът за второто, това ще означава, че детето развива прецизността си, което е белег, че се справя все по-добре.

Тази игра е и начин да запознаете детето с различните видове гъби, растения и животински видове.

“Сервитьор”

Изберете малки пластмасови таблички, чинийки, чашки, купички и прибори за хранене. Подредете импровизирана маса за хранене в най-отдалечения ъгъл на стаята. Задачата на детето е, възможно най-бързо за стигне от вратата до масата, без нищо от таблата да падне. След това накарайте детето да сервира всички неща от таблата на масата, като продължава да държи таблата, сякаш е в истински ресторант. Тази игра може да се организира като семейно състезание, в което да вземат участие и родителите. Ще се уверите, че изобщо не е лесно.

Играта може да се организира и по време на детско парти или рожден ден, така че в нея да се включат повече деца. Можете да я усложните, като поставите няколко препятствия по пътя от вратата до масата.

За да се тренира сръчността, можете да поставите различни малки обекти един върху друг, така че детето да ги разделя, за което е нужно допълнително внимание.

Изграждане на къща, замък, влакова композиция

Свързването на малки елементи и разделянето им е добър начин да се развиват координационните умения на децата. Това е и чудесен начин да се развива фината моторика на ръцете и успоредно с това са се усъвършенства визуалната координация. Конструкторите от типа Лего са идеални за това, тъй като изграждането на къща, замък, кола или влакова композиция изисква голяма прецизност.

“Слалом”

Наредете кегли за боулинг или обикновени пластмасови бутилки на пода в свободни комбинации. Колкото са по-сложни, толкова по-добре. След това, накарайте детето да премине през създадения от вас слалом възможно най-бързо, като се старае да не бута кеглите (бутилките). За да усложните задачата, можете да включите в играта и топка, която да хвърляте пред него, а то да я гони. Допълнително усложняване на задачата ще постигнете, ако намалите разстоянията между кеглите (бутилките).

Мини-баскетбол

Вземете картонена кутия или стара кошница и мека топка. Застанете с детето на около метър разстояние и го накарайте да хвърля топката, целта е да уцели кутията. С напредването на уменията и повишаване на координацията, усложнявайте задачата – намалявайте размера на кутията и увеличавайте разстоянието до нея.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,352 преглеждания

Comments are closed.