Забавни игри с лист и химикал

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

logichesko-mislene-igra-deca

Топлото време си отиде и отстъпи място на ветровитите и студени дни. Не винаги можем да изведем детето навън, за да играе, но има позабравени забавни и логически игри, които можем да играем заедно с детето/децата вкъщи. Лесни и забавни, в тях може да се включи и цялото семейство.

Играйте заедно с децата! Няма по безценни мигове от тези, които сме споделили с децата, семейството си и близките си хора.

1. Държави, градове, села, растения, животни, имена

Разграфете лист със следните колони:

Държави, градове, села, растения, животни, имена. Може да добавяте колони по ваш избор или да заменяте посочените по-горе с други. Например: за по-малки деца може да включите само животни, плодове, зеленчуци, имена.

Един от играчите започва да казва азбуката, а друг играч го спира – думите в колоните трябва да започват с буквата, до която е стигнал играча.

Печели този, който успее да напише или да каже (ако детето е по-малко) всички думи в категориите със съответната буква.

2. Морски шах

Нарисувайте квадрат и с помощта на 2 вертикални и 2 хоризонтални линии, го разделете на 9 малки квадрата, както е показано на картинката:

Може да използвате „х“ и „о“ при играта. Целта на играта е да направите 3 „х“ или „о“ вертикално, хоризонтално или по диагонал.

Печели този, който пръв успее да направи  3 „х“ или „о“ вертикално, хоризонтално или по диагонал.

3. Бикове и крави

Всеки от играчите си намисля 4-цифрено число.

Играчите се редуват да казват 4-цифрени числа – когато познаят цифра в числото, която не е на правилното място, цифрата се казва „крава“, а когато познаят цифра на правилното място в числото – цифрата се казва „бик“.  Печели този, който първи успее да познае числото на другия играч.

4. Бесенка

Намислете си дума. На лист напишете думата като запишете първата и последната буква, а на местата на останалите букви нарисувайте тирета или празни квадратчета.

Другият играч започва да казва букви, и ако каже буква, която я има в думата – написвате буквата на съответното място в думата, а ако буквата я няма в думата – започвате да чертаете бесило елемент по елемент.

Печели играчът, който познае думата, преди да бъде нарисувано цялото бесило или, ако не я познае, печели играчът измислил думата.

5. Цифри и букви

Очертайте ръката си на лист и вътре в очертанието напишете числата до 100 или три пъти азбуката.

Печели играчът, който намери всички числа или буквите по три пъти на всеки ход в играта. Играчът/играчите, които не могат да намерят буквите или числата отпадат от играта.

Децата, могат да играят и сами, като очертаят техните ръчички и запишат числата до 50 или два пъти азбуката.

6. Точки и квадрати

Направете точки на лист хартия – еднакъв брой на всеки ред, като точките се подреждат една под друга. Всеки играч свързва две съседни точки. Печели този, който първи успее да сложи последната линия на квадрат.

Освен, че игрите са лесни и забавни, те развиват логическото и пространствено мислене при децата. Част от игрите може да използвате и за научаване на цифрите и азбуката. И имате нужда единствено от лист хартия, химикал и вашето внимание към детето. Отделете това време и внимание на детето и ще се насладите на най-красивата детска усмивка.

 Logo_LSC_slogan_purvite7

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

31,190 преглеждания

Comments are closed.