Четири безценни навика на щастливите родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_lay_bed_family.jpg

Казват, че щастливите деца имат щастливи родители. Това твърдение ни подтикна към размисли по темата в първите горещи дни на юли. Размисли, за това какво прави децата ни щастливи, за всички усилия, които полагаме те да са добре, но и за това, че често забравяме за собственото си щастие, от което зависи не само благоденствието на децата, но и нашето собствено.

Щастливите родители имат щастливи деца. Но как и по какъв начин е възможно да се постигне това щастие?

Родителите обикновено смятат, че, за да са щастливи децата се нуждаят от играчки, забавления, разходки и никой възрастен не може да си представи, че децата съвсем ясно осъзнават, че от родителското щастие зависи тяхното собствено щастие. Защото те, макар и малки, много добре знаят, че нито една играчка не струва колкото усмивката на мама и татко. Докато са малки, децата усещат това подсъзнателно, но с порастването все по-осъзнато чувстват необходимостта от присъствието на щастливи родители около себе си, както и това, че именно тази подробност от съвместното им съществуване стои зад собствените им положителни емоции, усмивки, добро настроение, а не скъпи играчки и вещи.

Да виждат родителите си щастливи, усмихнати и спокойни – това кара децата да се чувстват сигурни и добре. И обратно, ако едно дете вижда разочарование по лицата на родителите си, ако е свидетел на ежедневни изблици на гняв и неудовлетвореност, то няма от къде да черпи вдъхновение за собственото си щастие и полека-лека го грози опасността да започне да изпитва чувства подобни на тези, които изпитват родителите му.

Повечето деца, запитани какво ги прави щастливи, отговарят приблизително еднакво, а именно, че те изпитват щастие от това да виждат родителите си щастливи.

Кои са начините да бъдем щастливи, така че и децата ни да са?

Ето четири проверени и работещи навика, които биха били от полза на всеки родител в търсенето на щастие:

Не приемайте родителските си задължения твърде на сериозно

Всеки човек се променя, когато стане родител, а често става твърде критичен към себе си, особено жените, след раждането на дете. Всяка грешка се приема за провал, който често бива осъждан тежко. Нашият вътрешен родителски глас обикновено е безмилостен. Някои родители се обвиняват твърде сурово и прекалено често за неща, които на практика не зависят от тях. Ако сте от тях, бързо трябва да промените това и да започнете да гледате на нещата от родителското ежедневие по-спокойно и мъдро да подминавате дреболиите, заради които до вчера сте се притеснявали.

Забравете за отрицателните мисловни модели

Повечето родители се опитват да бъдат различни от това, което всъщност са. Влияят се от мнението на околните, опитват се да се съобразяват с изисквания, които нямат пряка връзка с живота им, позволяват на други хора да вземат решения вместо тях и по този начин да им отнемат личната свобода. Това неминуемо ги тласка към използването на отрицателни мисловни модели, които ги отдалечават от личното щастие, респективно по този начин те пречат на децата си да бъдат щастливи.
Избягвайте да мислите за негативни неща, за да се справите успешно с подобна задача на първо време започнете да си записвате всяка негативна мисъл, които преминава през главата ви. След няколко часа или ден, прочетете записките си и се запитайте дали те имат някаква стойност, верни ли са и в отговор на всяка записана негативна мисъл се опитайте да излезете срещу нея с положителна. Постепенно се опитвайте да заменяте всяка негативна мисъл с положителна. Това упражнение отнема доста време и изисква упоритост и постоянство, но резултатите си заслужават.

Живейте почтено

Често ежедневието ни притиска и си позволяваме да бъдем хора различни от това, което реално сме или от това, което бихме искали да бъдем. Често се влияем и от околните, от средата, в която ни се налага да прекарваме часове наред, когато сме на работа и т.н., но въпреки това е добре да отстояваме разбиранията си за живота, такива каквито за нас имат стойност и смисъл. В тази връзка е много важно да сме устойчиви срещу влиянията, които ни оказват социалните мрежи и медиите.

Понякога се случва на пръв поглед добронамерени приятели, роднини и дори напълно непознати в социалните мрежи да ни съветват по най-различни проблеми и по този начин да ни въздействат да правим неща, които макар интуитивно да усещаме, че не са добри, ние правим. Също така много хора са склонни да представят себе си за личности, които в действителност не са, само, за да се харесат на околните, но да преувеличаваме собственото си представяне през околните, жертвайки личната си ценностна система, е меко казано несериозно. Не бива да се отричаме от собствените си разбирания и приоритети, защото животът извън тях със сигурност не ни води към щастие.

Истинското щастие е свързано със смисъла и емоционалната ангажираност с живота. То е трудно постижимо и често е невъзможно да бъде задържано, ако човек не е почтен.

Бъдете във връзка с околните

Тук става дума за истинска връзка, не просто да затворим лаптопите, таблетите и телефоните, за да си поговорим с някой близък, приятел или с децата, а с едно око на надничаме какво се случва в любимия ни чат, а да слушаме активно, да съпреживяваме, да съчувстваме, да мислим, да обичаме и да показваме цялата тази съпричастност истински и трайно. Защото, ако само маркираме, че сме свързани с онези, които си мислим, че обичаме, какъв е смисъла тогава от подобна обич?

Много родители смятат, че щом ежедневно се грижат за децата си –  да са нахранени, облечени, подслонени, те са постигнали нужното ниво на свързаност с тях. Това обаче не винаги е вярно. Защото, не количеството на вещите и нещата, които правим за децата си е от значение за тяхното щастие, а качественото време, което прекарваме заедно по най-смисления и ползотворен начин.

Родителството е много сериозно и отговорно начинание. То изисква от нас да извадим от дълбините на съзнанието и душата си най-добрите свои качества. Отделяйте по малко време всеки ден за игри с децата, правете си глупави шеги, наслаждавайте се на нещата такива каквито са, а не се борете с целия свят и най-вече със себе си да ги превърнете в съвършени. Докато чакате нещо да придобие перфектния си вид, ще изпуснете важни моменти от детството на децата си, без да сте успели да се насладите на тези неповторими и сладки години, а може да пропуснете и цялото им детство.

Не забравяйте да прощавате грешките на другите и помнете, че растете заедно на място, изпълнено с вашата собствена обич и благодарност, съпътствани надежда и щастие.

 Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,401 преглеждания

Comments are closed.