6 полезни съвета за родителите на ученици

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Как да направим живота си с учениците у дома по-лесен и приятен?

domashni-uchilishte

Този въпрос си задават ежедневно родителите, чиито деца са вече ученици и които не са безразлични за това как те се развиват.

Оказва се, че отговорът на този въпрос не е труден и се крие в добре направения дневен план на ученика, както и в следващите няколко полезни съвета.

1.       Когато запишете детето си в първи клас, не бързайте да го запишете на допълнителни извънкласни занимания и мероприятия, кръжоци и творчески работилници.
Сам по себе си учебният процес в началото е достатъчно тежък за малкия ученик и ако вие допълнително натоварите детето с ангажименти, като по този начин го лишите от разходки, игри и време за почивка, може да предизвикате не само негативно отношение на детето към училищния процес, но и сериозни здравословни проблеми. В този период за детето е важно да има време за отдих, след който спокойно да се посвети на писането на домашни.

2.       Можете да задържите вниманието на децата не повече от 15 минути.
Затова, когато се заемете да му помагате с домашните, задължително планирайте време и за почивки, кракти занимателни игри, леки физически упражнения – няколко подскока, например, биха свършили добра работа или просто потанцувайте малко. Добре е да се редуват устни с писмени упражнения, но като цяло времето за написване на всички домашни не бива да превишава един час.

3.       Малките ученици не бива да прекарват пред телевизора или компютъра повече от час време за целия ден. Това препоръчват някои световноизвестни офталмолози, педиатри и детски психолози.
Не забравяйте да хвалите детето, особено през първата му година в училище, когато се нуждае от повече родителска подкрепа. Именно това е времето, в което детето изгражда своите лични взаимоотношения с учителите е съучениците си и осъзнава, че има деца и хора, които също искат да се сприятелят с него, но има и такива, които не искат.
Това е времето, в което децата формират собствена представа за самите себе си. Затова, ако искате децата ви да с а уверени в себе си спокойни хора, непременно го хвалете, подкрепяйте го и не го корете за забележките и поправките в тетрадките.

4.       Не будете детето твърде рязко. Всички знаем, че сутрин времето никога не е достатъчно и често будим децата в последния момент. Децата обаче могат да развият неприязън към човека който ги буди сутрин (това най-често е майката), защото възприемат насилственото събуждане за вмешателство и тормоз. Ако детето изпитва затруднения със събуждането не бързайте да му се карате или да го наричате с различни обидни думи – “мързелан“, „поспаливец“, “лентяй“. По-добре е да се опитате да създадете мила и топла атмосфера, да пуснете някоя любима песничка, да му се усмихнете и да го целунете с усмивка.
Важно е да помните, че колкото повече се опитвате да забързате сутрешните приготовления, толкова по-бавно ще ви се струва, че се случват нещата и дори ще допускате, че детето ви нарочно се бави. Често това е точно така, защото то се опитва да ви се противопостави и това е неговият начин за съпротива срещу вашите порядки.

5.       Не задавайте въпроси, на които детето отговоря по навик. Става дума за въпроси от сорта „Какво правихте в училище?“, “Какви оценки имаш днес?“Отговорите на тези въпроси, най-вероятно ще са: „Нищо особено“ и „Както обикновено“. Тези и подобни въпроси дори могат да подразнят и притеснят детето, особено ако е получило ниска оценка, която не съответства на родителските очаквания.
По-добре обърнете внимание как се държи детето, какво е неговото поведение, емоциите му, които най-често се изписват на лицето му и е съвсем лесно като родители да отгатнем както се случва. Попитайте го с какво можете да му помогнете, поговорете си за нещо приятно и любимо. Това ще ви направи по-близки и то само ще ви каже, всичко, което ви интересува, дори да не сте го попитали.

6.       Малките ученици, най-вече първокласниците, се чувстват най-добре когато спят в леглото на родителите си.
Преди сън е добре да поговорите с детето, да успокоите страховете им, внимателно да ги изслушате и да им покажете, че го разбирате и поддържате, пък дори това да означава детето да остане да спи във вашето легло. Доброто и ведро настроение, в което ще се събуди хлапето ви на следващата сутрин заслужава тази жертва.

източник: mama.ua

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,410 преглеждания

Comments are closed.