Строят комплекс за ранно детско развитие в София

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

resize_kompleks

Фондация “За Нашите Деца” започна основен ремонт на сградата на бившия дом за медико – социални грижи “Света София”. Общинският имот на ул. Гюешево в зона Б5 ще се превърне в съвременен Комплекс за ранно детско развитие. След реконструкцията, която вече започна той ще събере на едно място Център за обществена подкрепа “Света София” , Център по приемна грижа и нов иновативен терапевтичен Център за обществена подкрепа “Щастливо детство”. Центърът ще реализира програми за семейно консултиране и терапия, ранна детска интервенция, педагогическа подкрепа за образователна интеграция в училище на деца със специфични потребности и деца под закрила. Това разказа Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондация “За Нашите Деца”.

С решение на Столичния общински съвет сградата бе предоставена на фондацията за срок от 10 г. за развитие на социални услуги и дейности за деца. Инвестицията в ремонта възлиза на 1,2 млн. лв., а средствата са набрани от дарители. Безвъзмездно са предоставени проектите за реконструкцията –от „Иво Петров архитекти“ и за интериорния дизайн – от „I do advertising“. Строителният надзор се осъществява от фирма “С – консулт” също безвъзмездно. Строително-ремонтните дейности се изпълняват от “Мират груп”.

Дневният център за деца с увреждания на възраст до 7 години ще предлага оценка на развитието на малчуганите чрез скринингови инструменти, почасова грижа за деца със специфични потребности, социализиращи дейности за малките, обучения за родители, асистирана грижа за деца в домашна среда. Капацитетът на този център ще бъде 20 места. По проект е предвидено в него да има зали за занимания, игри и обучения на родители и деца, както и помещения за храна и почивка на тези възпитаници, които имат нужда от целодневна грижа. В Комплекса ще бъдат предоставяни игрова, спортна и арт терапии, услуги от медицински специалисти, както и рехабилитация за бебета и деца със специфични потребности и забавяне в развитието.

Създаването на Комплекса за ранно детско развитие е продължение на проекта „Пътят към семейството“, който бе реализиран от фондацията в партньорство със Столична община и министерство на здравеопазването през 2016 г. Неговата цел беше окончателно прекратяване на институционалното отглеждане на деца в Дома за медико-социални грижи “Света София”.

Когато преди 3 години изведохме и последното дете от тази сграда, ние си пожелахме да й дадем нов живот, като я превърнем в Комплекс за ранно детско развитие. Въпреки всички трудности, се надяваме, че Комплексът ще може да посрещне 1 юни 2020 г. в обновена сграда и с функциониращи нови услуги”, допълни Шалапатова.

Откакто работи Центърът за приемна грижа – т. нар. Детска къща, нито едно дете не е било настанено в социално заведение – всички бебета в риск са оставали при своите родители или са настанени в приемни семейства.

Източник

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,089 преглеждания

Comments are closed.