Забавни игри, развиващи ума на детето

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

dete pravi limonada

Ваканциите са едни от най-любимите моменти в живота на всяко дете. Далеч от училището, всеки ден е изпълнен с много игри и приятни емоции. Напълно нормално е ако по това време вашето дете не отговаря положително на опитите ви да го накарате да решава задачи или да чете книги. Не натоварвайте излишно детето. 

Съществуват доста нетрадиционни начини, които могат да ангажират неговото внимание и в повечето случаи те са доста по-полезни отколкото упражненията в учебниците. Ето няколко забавни предложения, които може да изпробвате:

Вулкан

Купете двулитрова бутилка кока-кола (или сода) и пакетче ментос. Изнесете бутилката на двора и разопаковайте бонбоните. След това отворете капачката на бутилката, пуснете вътре всички дражета ментос и се отдалечете. Кока колата ще експлоадира от бутилката, правейки огромен гейзер. Яко, нали? 

Превърнете кухнята в лаборатория

Правенето на лимонада от лимони и сироп (захар, разтворена във вряща вода) е прекрасен урок за правилни пропорции – дали трябва да се добави повече лимонов сок или повече вода – експериментирайте, докато получите желания от вас вкус.

Игра с кубчета лед

Извадете от фризера няколко кубчета лед с еднаква форма. Поставете ги в чиния и ги изнесете навън. Може да направите игра като всеки даде предположение, кое кубче ще се стопи първо.

Изнесете игрите от дома навън

Напрaвете пикник сред природата и играйте там любимите си игри: шах, карти, домино, табла.

Пъзел-игри

Пъзел-игрите са изключително полезни, тъй като развиват пространственото мислене на децата. Ако вашето дете е на 7 години, започнете с пъзел, съдържащ между 100 и 300 части. В зависимост от това, как се справя детето, постепенно увеличавайте бройката на частите и подреждайте все по-големи пъзели.

Време за четене

Дори вашето дете вече да може да чете, когато то слуша някой друг, това подобрява неговия речник и засилва още повече любовта му към книгите. Когато имате взъможност отделяйте време и четете на своте дете. Създайте по-креативна атмосфера на четене: под сянката на някое дърво, в палатката на задния двор, около басейна. Избирайте книги, които са били интересни на вас в тази възраст. Накарайте детето да нарисува героя от книгата или определено място.
Слушайте аудиокниги. Те могат да бъдат намерени в библиотеките, книжарниците или да бъдат свалени от интернет.

Експертите казват, че упражненията развиват мисленето. Редица проучвания предполагат, че дори само стоенете около място със зелена трева и цветя подобрява вниманието, креативността и дори IQ-то. Водете децата и ги оставете да играят в парковете, градинките или сред природата. Има толкова различни и интересни игри, които могат да бъдат играни: криеница, плени флага или просто игри с топка.


Подобни статии:

detski%20igri-1   За важността на играта при децата

   Детски игри от отминали дни


   11 забавни образователни игри

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Игри

15,275 преглеждания

Comments are closed.