За връзката ни с новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

maika s novorodeno (2)

Когато експертите говорят за връзката между майката и новороденото, те имат предвид силата на привързаността, която развивате към бебето си. Това е чувството, което ви кара да искате да го обсипвате с любов, нежност и това, заради което бихте се хвърлили под колелата на минаващ автобус, за да го защитите.

При някои родители това се случва в рамките на първите няколко дни или дори минути след раждането. При други, това може да отнеме малко повече време. Според някои проучвания, които са проследявали процеса, от решаващо значение за създаването на тази връзка е максимално дългото прекарано време с новороденото в първите дни след раждането. Но от друга страна има такива, според които майки, разделени от бебетата си по медицински или други причини или пък двойки, които осиновяват деца, които вече са на няколко месеца или повече, също се развиват изключително близки и любящи взаимоотношения. Така че тук правило няма.

А ако не се почувстваме веднага тази привързаност?

Дишайте дълбоко. Свързването родител-дете е сложно и често отнема повече време, за да се случи. Докато вие се грижите за основните нужди на бебето и го гушкате и милвате достатъчно редовно, то няма да страда, за това, че любовта ви не е от пръв поглед.  

Толкова много се говори за тази силна моментална връзка, че повечето майки, при които тя не се появи на мига започват да изпитват вина. Но истината е, че това е много лично изживяване и при всеки се случва по различно време и начин.

Дайте си време. Да бъдеш млад родител е наистина изтощително и може да се чувствате стресирани и претоварени. Кърменето може да помогне да изградите тази връзка, но в същото време, то освобождава хормони, които могат да ви завъртят в емоционална вихрушка, която сами не разбирате. Също така, ако сте имали дълго и трудно раждане, може да се наложи първо да се възстановите, преди да можете да се концентрирате върху свързването с бебето си. Това е нормално и не трябва да ви притеснява или да ви кара да чувствате вина.

Кои са най-добрите начини да се свържете с бебето?

Вашето бебе е сладко и пухкаво, но също така и един изцяло нов човек, който влиза в живота ви и с когото трябва тепърва да се опознавате. Истинската връзка родител-дете е продукт на всекидневна грижа и не съществува магическа или универсална формула, но все пак има някои неща, които могат да подпомогнат процеса.

– Отделете си време за прегръдки кожа до кожа и гушкайте нежно детето си. Допирът е еднакво успокоителен, както за бебето, така и за вас.

– Гледайте бебето си в очите, говорете му и му пейте, колкото може по-често.


– Ако се налага бебето ви да прекара повече време в болницата и особено ако е в кувьоз или пък закрепено към монитори за наблюдение, поговорете с лекарите как може безопасно да го докосвате и държите, ако това е възможно.


С течение на времето, вие ще се научите и ще знаете как да се насладите на времето с вашето бебе, как да го утешавате и чувствата ви ще станат по-дълбоки. И един ден, може би първият път, когато видите усмивката му, ще го погледнете и ще осъзнаете, че просто преливате от любов и радост към това малко същество.

Кога трябва да се притеснявам?

Ако минат няколко седмици и видите, че вие не се чувствате по-привързани или по-комфортно с вашето бебе или дори се усещате резервирани и отдалечени, може би е добре да поговорите с някого за това. Вашият партньор, семейството и приятелите, може да ви помогнат да не се чувствате толкова изолирани. Обсъдете го и с вашия доктор, акушерка или ако се налага, обърнете се към специалист – психотерапевт. Ситуацията не трябва да ви притеснява – тези разговори, може да бъдат ключа към получаването на помощ.

Не трябва да подценяваме и следродилната депресия. Тя е реална и особено влияе точно върху тази връзка. Ако случаят е такъв, най-добре е да потърсите помощ, колкото е възможно по-скоро. Ранната ви реакция може да предотврати отчуждаването с вашето бебе. Колко повече чакате, толкова по-трудно ще бъде след това да спечелим отново доверието и привързаността на вашето бебе. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,436 преглеждания

Comments are closed.