За сутрешното гадене през бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

morning_sickness_pregnancy

„Сутрешно гадене” всъщност не е много точно название. При някои бременни то може наистина да започне с най-силни симптоми сутринта, но да продължи през целия ден или пък да се появи по-късно и дори вечер. Също така интензивността му при различните жени и неговите симптоми от гадене до повръщане, са строго индивидуални.

Обикновено това състояние засяга около три четвърти от бременните жени през първия триместър. Сутрешното гадене е един от най-ранните симптоми на бременността и обикновено започва около 6-тата седмица, но е възможно и по-рано, като през следващите 1-2 месеца се засилва. Повечето жени започват да усещат облекчение около 14-тата седмица, но ако не сте от късметлийките, то може да продължи и по-дълго, както и да изчезва и да се появява и в по-късните етапи от бременността.

Разбира се, само защото гаденето е обичайно и обикновено продължава само няколко месеца, това не означава, че не е сериозно предизвикателство. И дори по-леката му форма може да ви изтощи и да ви кара да се чувствате изтощени и нещастни.

И все пак какви са причините за гаденето и повръщането през бременността? За съжаление все още не е установена точна такава, но вероятно е комбинация от многото физически промени, настъпващи в тялото в началото и по време на тези 9 месеца. Някои от възможните причини са:

- Човешки хорион-гонадотропин, по-често срещан като ЧХГ (hCG): нивата на този хормон се завишават много бързо в началото на бременността. Никой не знае до колко ЧХГ допринася за гаденето, но е основен заподозрян, защото времето на повишаването му съвпадат с неприятните усещания и повръщането. А и някои изследвания показват, че жените, които имат по-високи нива на ЧХГ, както и тези с многоплодна бременност, имат по-тежка и по-честа форма на сутрешно гадене.

- Естроген: този хормон, който рязко се повишава през първите седмици и месеци на бременността е друг възможен виновник.

- Изостреното усещане за мирис и чувствителност към миризми. Не е необичайно за бременната жена да се чувства затормозена от миризмата на чийзбургер, който някой яде през 4 стаи от нея, например. Някои аромати, дори такива, които до преди няколко седмици са ви били любими, сега да предизвикат рефлексът на гадене и дори повръщане. Според част от изследователите това може да е резултат от по-високите нива на естрогена, но за момента не е 100% потвърдено.

- Деликатен стомах. Стомасите на някои жени просто са по-чувствителни към промените в ранната бременност. Също така изследвания показват, че жените със стомашна бактерия Хеликобактер пилори, е по-вероятно да имат тежко и продължително гадене и повръщане.

- Някои учени предполагат, че има жени, които са психологически предразположени да имат гадене по време на бременност, като необичаен отговор на организма към стреса. За тази теория, обаче, няма убедителни или твърди доказателства. Единственото сигурно е, че ако постоянно ви се повдига и повръща, вие със сигурност ще се чувствате по-стресирани.

И така, проблемът е налице, какво може да направим все пак, за да облекчим поне малко неприятните усещания?

- Хранете се по малко и често през целия ден, така че стомахът ви да не остава празен. Някои жени смятат, че въглехидратите са най-подходящи, когато ти се гади, но според едно проучване, храните с високо съдържание на белтъчини по-добре облекчават симтомите.

- Оставете до леглото си леки закуски, като пакетче бисквити или крекери. Като се събудите сутрин, хапнете няколко и останете да си починете още малко преди да станете. Също така, не се изправяйте рязко от леглото, останете седнали за няколко минути.

- Избягвайте храни, които ви дразнят като миризма. Макар да ви се струва, че това са реално всички, особено през първите седмици на бременността, постепенно ще разберете, кое ви кара да се чувствате добре, дори да не се вписва в идеално балансираното ви меню.

- Придържайте се към по-обикновени храни, без много подправки. Опитайте се ястията ви да са със стайна температура или леко затоплени, защото когато е гореща, храната има по-силен аромат.

- Избягвайте мазните храни, на които има трябва повече време да се усвоят от организма.

- Приемайте течности най-вече между храненията и не пийте много наведнъж, за да избегнете подуване на стомаха. Добра стратегия е да пиете по малко, на глътки през целия ден.

- Целта ви е да ви се събере около литър и половина течности на ден. Ако повръщате често, опитайте напитки, които съдържат захар, сол и калий, за да възстановите загубените електролити.

- Внимавайте за нехранителни източници, които могат да предизвикат гадене. Това могат да са задушна, топла стая, силни парфюми, возене в кола или дори някои визуални стимули, като мигащи светлини.

- Стомашният дискомфорт може да се засили също и ако сте уморени. Затова намирайте време да се отпуснете и да си починете, а ако имате време за кратка дрямка, още по-добре. Гледането на някой филм (за предпочитане да не е свързан с храна), разходка или отиване на гости в приятел може също да ви отпусне и да помогне за облекчаване на стреса.

- Опитайте се да взимате пренаталните си витамини заедно с храна или непосредствено преди лягане. Консултирайте се и със следящия бременността ви лекар, дали може през първото тримесечие да приемате добавки без или с ниска доза на желязо, т.к. този минерал се усвоява трудно от храносмилателната система.

- Пробвайте да облекчите симптомите с джинджифил. Настържете малко в топла вода и си направете джинджифилов чай, потърсете и такива бонбони или сладки.

За съжаление, може никой от тези или други варианти за облекчаване на гаденето и повръщането по време на бременността, да не проработи за вас. Добрата новина е, че все пак този период приключва и ще може да се насладите на положението си в очакване на малкия човек.


Още от Бременност:

   Бременност и билки

   Бременността е секси

food-for-healthy-pregnancy   Храна за успешно раждане

   Как да се справим с умората през бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

50,921 преглеждания

Comments are closed.