За номадството, за хората и птиците, изложба на Шифа Гиринджи

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Галерията за съвременно изкуство +359 открива сезона със силно авторско присъствие – турската художничка Шифа Гиринджи, която в момента живее и работи в Берлин. Тя е първият артист от резидентната програма, съставена от куратора Ирина Баткова.
В няколко проекта представени в Турция, Германия, а сега и в София, Шифа изследва същността на номадството като начин на живот и идеологическа настройка към света в аналогия с миграцията на птиците. Художничката описва себе си като принадлежаща на семейство на номади с азиатски корени.
Streptopelia-Decaocto
Софийският проект „Търсенето на плодороден рай“ е фокусиран върху един от най-сериозните колонизатори в света на птиците – Streptopelia Decaocto. Първоначално от западна Азия и Китай, гугутката пристига в Европа през Балканите през 60-те години и бързо се възпроизвежда.
Поради инвазивната си и мигрираща природа, гугутката се нарича Türkentaube (Германия), Tourterelle (Франция) и Turkse Tortel (Холандия) – тоест, турският гълъб!

Şifa-Girinci-kШифа Гиринджи споделя, че „напоследък миграцията е модна тема, която много често е сведена до суха статистика и научни диаграми с обобщени в цифри човешки съдби. Безброй концепции, описания формулират миграцията единствено като „принудително напускане на родните места с цел оцеляване“.

Творческият проект на Шифа изследва миграцията в два аспекта. Първият е „импулсивното търсене на плодороден рай”, а вторият е основното действащо лице в това търсене – Streptopelia Decaocto с българско име гугутка, описана за пръв път в Европа през 1838 година в покрайнините на Пловдив. Наблюдавайки миграционния маршрут на гугутката от 1960 г., Гиринджи използва Водната кула в София за изследователска база и физически я преустройва. Фактът, че видът пристига в Европа през Балканите, дава възможност на художничката да разшири своя литературен преглед и да намери нови данни за разпространението на гугутките в България. Последващото картографиране на миграционните маршрути на гугутката се слива с архитектурата на водната кула в елиптична форма.

Резултатът е мултидисциплинарна изложба, съставена от „орнитологична“ зала с портрети, архивна работа, научни статии и мултимедийна инсталация.
Откриването е на 4 септември 2018 г. (вторник) от 19 часа в пространството на Водната кула.
София, ул. Галичица 21
Изложбата ще продължи от 4.09 до 30. 09. 2018 г.
IMG_9600-mini
FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,301 преглеждания

Comments are closed.