За Кегел – упражненията

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

pregnant woman-field

За какво са необходими

Упражненията „Кегел”  (приели името на създателя си д-р Роналд Кегел), помагат за раздвижване и укрепване на мускулатурата на тазовото дъно. Мускулите в долната част на таза представляват своеобразен „хамак”, който придържа на място органите в долната част на коремната кухина. Упражненията поддържат тези мускули в тонус и са добра профилактика и лечение на редица проблеми.  

Бременност, раждане и следродилен период

По време на бременността и раждането, мускулите на тазовото дъно могат да се отпуснат и да отслабнат. Това може да доведе до проблеми като незадържане на урината (невъзможност за контролиране на пикочния мехур, т.нар. инконтиненция) в продължение на месеци, понякога и години след раждането. Отслабените мускули на влагалището и таза, също могат да позволят на един или повече от органите да се „свлекат” надолу (пролапс на матката).

Ако сте бременна, упражненията на Кегел ще ви бъдат изключително полезни, защото
благодарение на тях мускулите в долната част на таза стават силни и еластични и се справят по-добре с повишеното налягане, което бебето предизвиква. По време на раждането ще можете по-лесно да контролирате и преодолявате съпротивлението на напрегнатата мускулатура и да предотвратите нуждата от епизиотомия.

Би било добре, да продължите упражненията и по време на възстановяването си в следродилния период, а и след това. Чрез тях можете да подобрите сексуалния си живот, тъй като повишеният тонус и умението да владеете влагалищните си мускули, помага за увеличаване на удоволствието и на двамата партньори по време на секс.

А при мъжете?

Освен жените, от упражненията на Кегел могат да се възползват и мъжете. Подходящи са за лечение на неприятните състояния, свързани с неконтролируемото отделяне на урина и невъзможжност да се стигне навреме до тоалетната  (инконтиненция).

Какво представляват упражненията на Кегел

Те са лесни за изпълнение и могат да се практикуват навсякъде, без никой да разбере. Можете да се упражнявате стоейки, седейки или в легнало положение.  Ако сте бременна в ранните месеци от бременността, можете да ги правите легнали по гръб,  но тази поциция не се препоръчва след 4-тия месец на бременността. Какво представлява упражнението:

Изходна позиция:
1. След като легнете по гръб, прегънете краката си в коленете с поставени на пода стъпала. Отпуснете ръцете около тялото. Ако сте бременна след 4-ти месец, трябва да изпълнявате упражнението от седнало положение.

2. Опитайте се да свиете мускулите на  влагалището и ануса и стегнете уретерата си все едно искате да спрете да пишкате. За да сте сигурни, че стягате точната мускулатура, упражнението не бива да ангажира корема и седалището. 

3. След като сте наясно, че използвате правилните мускули, свийте ги и се опитайте задържите така 8-10 секунди. 

Добре би било да направите поне 10-15 повторения по няколко пъти на ден.

Упражненията на Кегел са ефективни само ако ги извършвате редовно. Колкото повече се упражнявате, толкова по-голям ефект ще има от тях. Успех!


Още от “Раждане”:

mother-baby-XL   Да родиш голямо бебе не е страшно

dulata po vreme na sekcio   Необходима ли е дулата по време на секцио?

bremenna-s-bolki   Такси, водите ми изтекоха!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Раждане

27,437 преглеждания

Comments are closed.