„За” и „Против” забелването на пениса на новороденото

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby_boy_blue

Отглеждането, както на момченца, така и на момиченца, си има своите особености. Едно от нещата, с които родителите на мъжки рожби се сблъскват, е въпросът, свързан с перпуциума на бебето (кожата, която покрива главичката на пениса).

Над 90% от момченцата се раждат с физиологично слепване между главичката и перпуциума, наречено още „Физиологична фимоза”. По отношение на това дали трябва да се забелва пениса, за да се отстрани физиологичната фимоза при бебетата от мъжки пол, педиатрите не само у нас, но и по света, не са единодушни. Представяме ви аргументите и на двете гледни точки:

„За”:

Според една част от експертите, когато пенисът не се забелва , има риск от появата на възпаление, тъй като между главичката и препуциума се оформя пространство, в което се натрупват мъртви епителни клетки (смегма).  При попадането на бактерии в този участък (например при немити ръце), може да се стигне до инфекция и възпаление.

Постепенно забелване

Педиатрите, които подкрепят тази теза, са на мнение, че е по-добре да помогнем в решаването на проблема възможно най-рано. Ето защо те съветват още от първия месец при всяко къпане на момченцето родителят да забелва главичката с леко подръпване. Системният упражняван натиск улеснява преодоляването на слепването и разтягането на обръча.

Рязко забелване:

Съществуват и крайни подходи, които все още някои педиатри практикуват – без никаква предварителна подготовка при поредна консултация между 6-тия и 12-тия месец педиатърът внезапно преодолява фимозата и забелва изцяло главичката. Това е изключително болезнено и стресово за малкото бебе и често води до разкъсвания и инфекция.  

„Против”:

Немалко са и педиатрите, които са категорично против забелването на пениса и насилственото отлепване на перпуциума от главичката. Според тях, ако не предприемете нищо, между 1-вата и 3-ата година момчето в играта си и опознавайки тялото си, само ще преодолее фимозата. Ако това обаче не стане, необходимо е да се потърси намесата на специалист, за да не остане фимозата по-дълго и да бъде причина за усложнения – както инфекции, така и сексуални проблеми в бъдеще.

Становището на Американската академия по педиатрия е базирано именно на тази теза. В него се казва: „Грижата за незабеления бебешки пенис е доста лесна. “Оставете го на мира!” е добър съвет. Външното измиване и изплакване всеки ден е всичко необходимо. Принудителното издърпване на препуциума назад може да навреди на пениса, което води до болка, кървене, а понякога и сраствания. Естественото отделяне на препуциума от главичката може да отнеме години. След пубертета, мъжът се научава да прибира сам препуциума и да почиства под него всеки ден, при всяка баня”.

Ако отглеждате момченце, определено ще ви се наложи да направите избор относно това какъв подход да предпочетете. Най-добрият начин да вземете решение е като се допитате до педиатъра, на който имате доверие, и сте достатъчно запознати с аргументите „за” и „против”.

Източници:

American Academy of Pediatrics

DoctorOnline

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Отглеждане

Етикети:

16,883 преглеждания

Comments are closed.