За хремата – сериозно!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

624-400-dete-nastinka-kihavica

Хремата има много имена и много лица. Тя е е обичаен спътник на вирусните инфекции, които ни атакуват не само в сезона на простудните заболявания, а и през цялата година. Възпалението на носната лигавица често наричаме просто „настинка” и когато не е особено тежко, не отдаваме голямо значение на лечението му и всички си мислим, че всичко, свързано с хремата, ни е ясно. Но знаем ли наистина достатъчно за нея, за да можем с лека ръка да я пренебрегваме?

По литър ежедневна защита в носа ни

Освен че е важен за външния вид, носът е основната „пътека”, по която въздухът влиза и излиза в и от дробовете ни. Древните египтяни дори вярвали, че животът им е вдъхнат през него.

Ежедневно в носа се произвежда около литър слуз (мукус), която преминава през синусите, стича се към гърлото и стига до стомаха. Тя е първа бариера срещу микробите, алергените и замърсените частици във въздуха. Най-общо казано, те се „залепят” за нея, преди да бъдат вдишани в белите дробове, където могат да причинят далеч по-сериозни проблеми. Когато се разболеем, продукцията на тази слуз се увеличава многократно. Всъщност, колкото и неприятни да са симптомите, хремата е защитно състояние на организма – чрез нея той се опитва да задържи „пакостниците” в носа, за да не преминат надолу по дихателната система.

Това обаче не трябва да ни дава основание да я пренебрегваме. Защото както всеки друг здравословен проблем, и тя може да доведе до усложнения, някои от които наистина сериозни. Ако не започнем правилната терапия на носната кухина навреме, инфекцията бързо може да навлезе в тялото и да причини куп неприятности като бронхит, възпаление на ушите, синузит, да се натрупа секрет зад тъпанчето, което да намали слуха.

Хремата затруднява работата на мозъка

Освен че пречиства вдишания въздух, носната лигавица има уникалните функции и да го затопля и овлажнява. Един от основните проблеми, когато сме с хрема, е, че автоматично включваме дишане през устата. В долните дихателни пътища започва да прониква необработен въздух, който белият дроб приема като заплаха и за да се предпази от увреждания, не го допуска по-надълбоко. Така в организма не постъпва достатъчно количество кислород, затормозява се работата на мозъка. Поради тази причина, когато имаме хрема или сме болни, обикновено се чувстваме отпаднали и не можем да се концентрираме.

Продължителното запушване на носа, в течение на месеци, може да доведе до промяна на лицето при децата (да се наруши оформянето на съзъбието, анатомията на горната челюст) и дори до леко изоставане в психическото развитие заради ограниченото достигане на кислород в мозъка.

Не е за подценяване и фактът, че хремата намалява обонянието. А освен че играе ключова роля за вкусовите ни възприятия, то е важно и за нашата безопасност. Ние се нуждаем от обоняние, за да надушим развалена храна, токсични газове или дим например.

Грешка е да лекуваме хремата, без да знаем какъв е нейният причинител

Това предупреждава председателят на Българското ринологично сдружение проф. д-р Диляна Вичева. Статистиката сочи, че през последните десетилетия броят на хората, страдащи от алергична хрема, значително се е увеличил. Много от тях дори не подозират, че често течащият им нос всъщност се дължи на алергия, а не на остра инфекция.

Ето защо, дори в сезона на настинките и грипа, когато носът ни потече, е препоръчително да посетим специалист „Уши, нос, гърло”. Единствено той може да направи нужния оглед и изследване на носната лигавица, за да установи вида на хремата и да се назначи адекватното лечение. Това е особено важно за децата, които заради несъвършената си имунна система, са по-уязвими към усложнения.

Опасностите от традиционното лечение

Проф. д-р Диляна Вичева е категорична, че естеството на хремата не трябва да се подценява, а диагнозата да не се разглежда едностранно. Погрешно е и схващането, че лечението й включва само капки за нос. Назначаването без установен причинител, предозирането и постоянното поставяне на тези лекарства в носа както в детска, така и в зряла възраст, са и сред най-честите грешки, които правим. Капките свиват кръвоносните съдове в носа и постигат само временно облекчаване на дишането и другите неприятни симптоми. Ако злоупотребяваме с тяхната употреба, има риск от привикване и развитие на т. нар. „медикаментозен ринит”, повторна поява на състоянието, утежняване на симптомите. Понякога дори се стига до оперативно разрешаване на проблема. Не трябва и да се забравя, че повечето от тези лекарства не са подходящи за малки деца.

Хремата може да бъде излекувана и по щадящ и безопасен начин

В практиката си председателят на Българското ринологично сдружение все по-често се доверява на хомеопатичните лекарства като ефективен и безопасен метод за терапия на ринита. Наблюденията й са много добри от прилагането на съвременното щадящо средство за лечение на хрема с луфа – плодно растение от семейство Тиквови, доказано ефективно при остри и хронични заболявания на лигавицата на носа.

„От една страна, луфата почиства носа. От друга – има противоалергично действие, без да е агресивно, и запазва функциите на носната лигавица, което е от изключителна важност”, обяснява проф. д-р Вичева. На базата на луфа е съставен хомеопатичният спрей за нос Инфлуназал, който е сред малкото подходящи и за деца под 1 г. лекарства. Той има противовъзпалителен и противооточен ефект, отпушва носа, подобрява естествения процес на изчистване на лигавицата от секретите, предпазва от развитието на хронична хрема. Специалистът го препоръчва за лечение както на инфекциозни, така и на алергични ринити, независимо дали са в остра фаза или в хронично състояние.

Prof. VichevaПроф. д-р Диляна Вичева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,413 преглеждания

Comments are closed.