Какви са причините за тръшкането при децата и как да постъпим?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_75690544

Доста често родители се сблъскват с проблеми, свързани с тръшкането при децата, което става повод за много въпроси и тревоги. Повечето смятат, че това се случва само на тяхното дете и започват да се питат „Къде бъркам?”. Истината е, че тръшкането и нервните изблици се проявяват при доста деца, като причините могат да бъдат различни, но симптомите си приличат: ако детето не е доволно от нещо, то започва да се противи, търкаляйки се по земята, тропайки с крак и това обикновено е съпроводено с писъци, викове и нежелание да ви чуе.

Обикновено тръшкането и нервните изблици са най-типични за деца между 1 и 4 години. След този период детето разполага с по-голям речеви диапазон, за да изразява себе си и емоциите си и съумява по-лесно да се владее.
Какви са причините за тръшкането при децата? Едва ли този въпрос има универсален отговор, тъй като всяко дете е различно, развива се с различни темпове, отношенията в семейството и начините на възпитание са строго индивидуални. Представяме ви някои от възможните причини, които бихте могли да имате предвид, когато търсите решенията и отговорите, касаещи вашето дете.

Детето не е проговорило или не разполага с достатъчен набор от думи

Ако детето все още не е проговорило и му е трудно да изразява чрез думи своите желания и емоции, това доста често води до нервни изблици. Неслучайно децата се тръшкат най-много в периода межди една и три годинки, именно когато вече имат съзнателна представа какво искат и действията им стават целенасочени, но не винаги могат да обяснят мислите и желанията си на възрастните.

Обикновено при тези деца нервните изблици съществено намаляват, когато започнат да говорят по-свободно, да съставят изречения и да изразяват емоциите си чрез думи.

Бебешки пубертет

Когато детето е на около две години (по рано или по-късно) идва периодът на преход от бебешка възраст към детска възраст. Иначе казано, вашето малко човече започва да осъзнава своята индивидуалност и изпитва потребност да я изрази пред околните.

Най-често този период се характеризира с тръшкането и демонстративният рев, отказът да се спазват правила, чести промени в настроенията. Детето вече не желае да се подчинява сляпо, показвайки, че не е безпомощно бебе, а отделен индивид.

Психолозите обясняват периода „бебешки пубертет” с факта, че детето ви започва да открива своята индивидуалност. Опитва се да построи свои правила и да покаже, че вече не е просто пеленаче, което е изцяло зависимо от родителите си.

Реакцията на родителите през този период е изключително важна и може да окаже ключово въздействие върху емоционалността и характера на детето. Не търсете начин да избегнете тези прояви или да ги облекчавате. Бъдете търпеливи и благосклонни и в същото време достатъчно авторитетни. Не проявявайте излишна строгост, нито излишна слабост.

Проблеми със съня

Понякога агресията при малките деца може да се дължи на недостатъчно количество сън. Сънят е от ключово значение за малчуганите и влияе, както на физиологичното им развитие, така и на емоционалното им състояние. Ако детето системно не си доспива или сънят му е непълноценен, това често води до раздразнителност, разсеяност или агресия. Децата между 1 и 3 годинки имат нужда от около 13 часа сън, като в тези часове се включва и следобедният сън.
Много често причината за трудното заспиване у малчуганите е свързана с техния страх, че ще останат сами. Ако детето е оставено в креватчето и в това време чува как родителите гледат телевизия, смеят се или си приказват, това му създава усещане, че е изолирано, в резултат на което то става неспокойно. Преценете добре кога да направите прехода от приспиването към самостоятелното заспиване. Някои психолози смятат, че това може да стане след третата година. Други са на мнение , че е добре родителят да приспива децата чрез разказване на приказки или истории, тъй като това подсилва връзката помежду им и децата спят много по-спокойно.

Проблеми в семейството
Ако детето расте в среда, в която преобладават виковете, напрежението и нервните изблици, това неминуемо се отразява и на неговото емоционално състояние, независимо, че е съвсем малко. Още от съвсем ранна възраст малчуганите са като огледален образ на своите родители, както и на техните емоции. Ако майката е напрегната, не се усмихва и не изпитва удовлетворение от начина си на живот, шансът това да доведе до безпокойство у детето е съществен. То изразява своя бунт чрез нервни изблици и нежелание да спазва правила.

Никнене на зъбки или физическа болка

За мнозина може да прозвучи странно, но понякога проблемите с тръшкането могат да се дължат на физиологичен, а не на емоционален проблем. Ако детето изпитва болка от никнене на зъбки например, това се случва в период, в който то не осъзнава как да изрази своето страдание и физическия дискомфорт. Вместо това се изразява чрез агресия и нервни изблици. За съжаление повечето деца преминават през този период доста болезнено, което изисква повече търпение и внимание.

Страх от изоставяне

Понякога децата стават агресивни и започват да се тръшкат като форма на вътрешен протест. Ако вашето дете  се чувства изоставено, ако не получава достатъчно внимание и нежност от родителя, това може да предизвика именно реакции от този тип. Опитайте се да прекарвате повече време заедно, да му показвате, че го обичате и не пестете своята нежност и ласки – те са най-доброто оръжие срещу детската агресия, особено в най-ранна възраст.

Разбира се, това, което сме ви представили тук, са само някои насоки и възможни причини за тръшкането и нервните изблици. В повечето случаи нещата са комплексни и индивидуални. Наблюдавайте вашето дете, опитайте се да видите кое помага и кое пречи и не спирайте да проявявате търпение, внимание и грижа. Игрите са от съществено значение, ето защо измислете ролеви игри, в които да покажете на детето кое е правилно и кое не, това ще му даде ориентир, а и ще го успокои.

При всички случаи виковете, наказанията и отвръщането на агресията с агресия е най-лошият избор.

 

Този уеб-сайт и авторските права върху него са изключителна собственост на Първите седем ЕООД. Забранено е копирането, възпроизвеждането,  преработването, променянето и използването с търговска цел на уеб-сайта или на неговото съдържание – изцяло или частично под каквато и да е форма, без предварителното писмено съгласие на Първите седем ЕООД.

Вижте още:

Как да реагираме на истеричните кризи при децата?

„Бебешки пубертет” – какво да очакваме и как да се справим

Да отгледаш уверено дете

Как да сложим край на хленченето и истеричните писъци

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

10,322 преглеждания

Comments are closed.