• Няма категории

Фурмите – енергийната бомба сред сухите плодове

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_110888141

Фурмите са истинска банка за желязо и флуор, витамини и минерали. Редовната консумация на фурми подпомага цялостното здравословно състояние на организма. Сухият плод е един от най-сладките, които природата ни е подарила откакто човечеството съществува.

В най-синтезиран вид ползите от консумацията на фурми могат да се съберат в следващите 10, макар да са далеч повече.

1.       Фурмите не съдържат холестерол, а съдържанието на мазнини е минимално. Те са богати на минерали и витамини.

2.       Изключително богати на протеини, фибри, затова и диетични, фурмите се славят с високо съдържание на витамини B1, B2, B3 и B5, заедно с витамин А и C. Отлични помощници за доброто храносмилане.

3.       Фурмите са истински енергийни бомби, тъй като съдържат естествени захари – глюкоза, захароза и фруктоза. Въпреки това те са с ниско съдържание на калории, поради което изключително подходяща храна за всяка възраст.

4.       Фурмите са богати на калий и са с ниско съдържание на натрий. Това помага за регулирането и поддържането на здрава нервна система.

5.       Високото съдържание на желязо прави фурмите незаменим помощник при лечението на желязодефицитни анемии, а високото съдържание на флуор подпомага грижата за здрави зъби и предпазва от кариеси.

6.       Фурмите подпомагат работата на храносмилателния тракт и са отлично средство срещу запек. Накиснати за една нощ в купичка с вода, те са чудесна закуска.

7.       Те са отлично средство за усилване на организма и имунната система, особено след тежко боледуване.

8.       Подпомагат остротата на зрението.

9.       Фурмите се съчетават отлично с всякакви ястия и са чудесна добавка към сурови домашни сладкиши.

10.   Според някои фурмите се причисляват към храните – афродизиаци.

В дневното меню фурмите могат да се включат под всякаква форма, а храната с тях е здравословна и много вкусна. Присъствието им в хранителния режим зарежда с енергия както малките деца, така и техните родители, независимо колко са изтощени или уморени.

Когато купувате фурми, избирайте месести и равномерно оцветени меки плодове. Винаги се информирайте дали са допълнително обработени със захарен сироп. Търсете и купувайте натурални фурми. Преди консумация ги измивайте старателно, защото по тях лесно полепва прах. Тъй като са сухи плодове, не се нуждаят от специални условия за съхранение, достатъчно е да са в покрит стъклен съд или картонена кутия.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,387 преглеждания

Comments are closed.