За бащите по света и правото им на платен отпуск по бащинство

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

hapy-fathers

Близо 90 милиона деца на възраст под 1 година в целия свят, живеят в страни, в които бащите им нямат право по закон на нито един ден платен отпуск по бащинство, показват данните на нов анализ на УНИЦЕФ, който бе публикуван в навечерието на Деня на бащата (17 юни).

92 държави по света нямат национални политики, които да гарантират, че бащите получават адекватно платено свободно време с новородените си бебета, включително Индия и Нигерия, където раждаемостта е изключително висока. За сравнение, в други държави с високa раждаемост, като Бразилия и Демократична република Конго, има платени отпуски по бащинство, макар и относително кратки. От анализа се разбира още, че 8 страни по света, включително САЩ, където живеят близо 4 млн. новородени, няма изобщо платен отпуск по майчинство или по бащинство.

В България бащите, които са осигурени, имат право на платен отпуск по бащинство от 15 календарни дни. Той се ползва от момента, в който бебето е изписано от болницата. В допълнение, след навършване на 6 месеца на детето, бащата може да ползва оставащата отпуска на майката за раждане на дете с нейно съгласие – до изтичане на законните 410 дни.

В Германия, Финландия, Исландия, Норвегия, Южна Корея и Швеция има политика, която или дава по-дълъг платен отпуск за бащите, или им предоставя финансови стимули да вземат по-дълъг отпуск.

Според изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор присъствието и на двамата родители по време на израстването на детето помага за развитието на мозъка им, прави ги по-здрави и по-щастливи. Освен това научните данни показвали, че когато бащите изградят връзка с бебетата си още от самото начало на живота, е по-вероятно да играят по-активна роля и в цялостното развитие на детето.

Изследванията също така показват, че когато децата позитивно взаимодействат с бащите си, се радват на по-добро психично здраве, самоуважение и удовлетворение от живота в дългосрочен план.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,929 преглеждания

Comments are closed.