Юнската класация с детски книги на Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Лятото почти дойде, а какво по-хубаво от интересно четиво на плажа, вилата, в задния двор или пък просто на терасата. Няма значение мястото, щом държите някое от тези заглавия в ръцете си или пък четете, докато едни будни, малки очички поглъщат всяка думичка с жажда.

slavnite-dni-na-zakominij-gejnsbarou_500

Славните дни на Жакоминий Гейнсбъроу (6+)

От Ребека Дотремер
Започваме нашата класация с една неточно книга, защото това по-скоро е театър, приключение, ами да – истински шедьовър. Тази книга е внушителна и не само заради формата си. Тя дава толкова много храна за размисъл, че честно казано не знам, дали я харесах заради сина си, или просто аз самата много, ама много исках да я имам. За мен тази книга е колекционерска. Трябва да се пази и предава с уважение на следващото поколение.
Кой е Жакоминий? Едно сладко зайче? О, не, съвсем не! Той е много повече. Той е мечтател, той е приятел. Той говори персийски и кабилски. Той е баща и съпруг. Той е … Ще разберете като прочетете, а после пак, и пак, и пак!

Поръчай лесно и удобно онлайн ТУК

Golemiat-barieren-rif_450_559

Големият бариерен риф (7+)

от Хелън Скейлс
И ако ще си говорим за красиви, големи книги, видяхте ли вече новото произведение на издателство Дакелче? За мен тази книга съдържа всичко – красиви илюстрации, образователен, достъпно поднесен и разбираем текст, апел за кауза, която се надявам все повече хора да прегърнат и магия. „Големият бариерен риф“ погали не само окото ми, тя и на допир е приятна и различна от всички останали книги на пазара.

Морският биолог Хелън Скейлс разказва по прекрасен и детайлен начин, предоставяйки ни важна научна информация в множество сфери – за особеностите на рифа, причините за появата му, за неговите обитатели и изследователи, за опасностите пред съществуването му и как бихме могли да помогнем за съхранението му. Българското издание на книгата е дело на преводача Александър Маринов, който работи над нея заедно с редактора и доц. д-р Борис П. Николов от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания, БАН. Великолепните илюстрации са дело на Лиск Фенг, която е и илюстратор на енциклопедията „Еверест„.

Поръчай лесно и удобно онлайн ТУК

Drakoncheto-Rinti_450_647

Дракончето Ринти (9-12 г.)

Доника Ризова
Скачаме в дълбокото или пък високото с книгата за по-големи мармоти „Дракончето Ринти“. Когато 12-годишната ми дъщеря я прочете почти за една дъждовна събота, ми каза: „Има ли втора част?“. А на въпроса: „Какво най-много ти хареса в нея?“, отговори: „Приключенията. Искам и аз да живея такъв живот, пълен с изненади и нови неща.“
В крайна сметка кой не бил искал да умее да играе на плейстейшън, да учи пауни да бият дузпи, да гаси пожари и да пали такива (но никога нарочно). Или пък да има за свой най-добър приятел момче като Грег –който вярва на сърцето си и затова вижда дори и невидими за възрастните неща.
Поръчай лесно и удобно онлайн ТУК

Slonatidomashniqkotarak_450_454

Слонът и домашният котарак (5-9 г.)

от Йосиф Бродски
Не знам, дали е възможно да не се влюбиш в римата на Йосиф Бродски – един от най-големите руски поети и есеисти. А към допълнение тук ще намерите и илюстрациите на Дамян Дамянов. Книгата се чете леко и мелодично, подходяща дори и за по-малки деца преди заспиване.
Поръчай лесно и удобно онлайн ТУК

momcheta_chehov_450

Момчета (8-12 г.)

от Антон Чехов
С този разказ, само месец преди да стане на 28, Чехов забавлява деца и родители в навечерието на Коледа през 1887 г. По онова време бъдещият класик на световната литература се подвизава като автор на разкази и репортер във вестници, сред които е и „Петербургская газета”. Именно там в броя от 21 декември 1887 г. илиза за първи път „Момчета”, подписан с псевдонима Антоша Чехонте. Книгата е 26-ото заглавие в поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” на издателство Лист.

Според руския писател Иван Шмельов той самият и негов другар от гимназията са прототипи на героите. Двамата ловяли риба в Мешчанското езерце край Москва и си фантазирали за индианци и ескимоси. Чехов, който бил приятел с по-големия брат на Шмельов, ги наблюдавал и по-късно написал разказа.

Поръчай лесно и удобно онлайн ТУК

Sdrujenieto-za-valshebnite-ednorozi_450_625

„Сдружението за вълшебните еднорози“

Ако някога сте търсили доказателство, дали еднорозите съществуват, то тази книга най-сетне дава категоричен отговор.
Сдружението за вълшебните еднорози съществува от векове и се е посветило на изучаването, разбирането и опазването на еднорозите. А ако досега това тайно общество е било обгърнато в мистерия, сега вече смело може да обявим, че този наръчник разбулва всяка тайна.
Малките читатели не само ще научат кои са седемте семейства еднорози, кои места по света обитават и какви са техните отличителни черти и специални качества, но и ще усвоят загадъчните начини, по които тези същества общуват помежду си и с хората.
Книгата ще накара всеки, докоснал се до нея, да усети присъствието на еднорозите навсякъде, сякаш мъглата се разсейва и слънцето озарява света. Необходимо е само да повярва.

Поръчай лесно и удобно онлайн ТУК

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално

616 преглеждания

Comments are closed.