Юбилейните издания за Хари Потър излизат с вълшебните илюстрации на Любен Зидаров

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2_izlozhba-v-gradinka-KRISTAL

На 13 ноември 2019 г., точно в деня, в който преди цели 19 години у нас се появи първият роман за момчето-магьосник “Хари Потър и Философският камък”, седем юбилейни издания ще зарадват най-верните фенове на сагата, а за да е още по-магическо и вълшебно преживяването, илюстрациите на книгите са на даровития ни художник Любен Зидаров. В своята дълга творческа биография илюстраторът е създал илюстрациите на повече от 200 издания от българската и световна литературна съкровищница. Сега той е сред малцината в света, които превъплъщават историята за Хари Потър заедно с авторката Дж. К. Роулинг, не само с думи, но и с четка.

Премиерата на българските издания предстои заедно с празнична програма, посветена на официалния старт на юбилейните празненства през следващата една година в Националния дворец на културата на 13 ноември 2019 г. Преди това в градинката пред “Кристал” в София ще бъде открита изложба с творбите на Любен Зидаров, вдъхновени от романите за харизматичния герой на Дж. К. Роулинг – Хари Потър. Изложбата представя майсторския и нестандартен подход в работата на именития български художник по отношение на книжния феномен „Хари Потър“ и ще продължи до 17 ноември, включително.

HP_20_FB

В книжарниците в цялата страна на 13 ноември – сряда, ще бъдат разпространени българските юбилейни издания на седемте романа за Хари Потър. Това е най-четената поредица в света. Тя е издадена в повече от 500 милиона екземпляра, а кориците са илюстрирани от художникът-вълшебник  Любен Зидаров. Той е автор на богато и разнообразно творчество в областта на илюстрацията и изкуството на книгата. Роден на 23 декември 1923 г.,  започва да твори в началото на 50-те години на миналия век, Любен Зидаров е носител на престижни национални и международни отличия в областта на художественото оформление на книгата. Любен Зидаров, по всяка вероятност, е и най-възрастният действащ илюстратор на планетата.

LZ_Фото-Корпус_Photo-Corps

Любен Зидаров

Отбелязването на двадесетата годишнина от издаването на първата книга от поредицата „Хари Потър“ ще продължи до 13 ноември 2020 г. с още вълнуващи събития и изненади, посветени на магията на книгите и четенето за всички възрасти.

Можете да следите събитието във Фейсбук от ТУК.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,467 преглеждания

Comments are closed.