• No categories

Йемесир уот

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Yemesir Wat_660x430

Уот се наричат повечето силно подправени ястия от етиопската кухня. Обикновено те са с месо, но има и постни, като това пикантно пюре от леща.

Необходими продукти за 4 – 6 порции
2 глави лук, ситно нарязани
2 скилидки чесън, нарязани
2 ч. л. пресен джинджифил, настърган
50 мл фъстъчено олио
½ ч. л. куркума
2 ч. л. червен пипер
½ ч. л. кайенски или лют червен пипер
500 г червена леща
4 ч. ч. вода
 сол на вкус
 
Начин на приготвяне
1. В чопър или в хаванче се смилат заедно лукът, чесънът и джинджифилът.

2. Олиото се загрява, добавят се куркумата, червеният и кайенският пипер и всичко се разбърква на умерен огън за 30 сек. Добавя се пюрето и се разбърква 5 – 10 мин., докато се изпари течността и се смекчи ароматът на суровия лук.

3. Слагат се лещата и водата. Всичко се оставя да къкри 30 – 40 мин., докато се разпадне лещата. Ако има нужда, се добавя още малко вода, за да не загори. Подправя се със сол и пипер на вкус и се поднася с инджера.

Рецептата ни е любезно предоставена от сп. „Меню“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

1,315 преглеждания

Comments are closed.