Възпитание на бебето до една година и ролята на майката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebeto-do-edna-godina

Първата година от живота на детето е много важна, сложна и изпълнена с отговорности за родителите и най-вече за майките.

За първата година от живота на бебето е важно да се знае, че то, макари все още малко, почти постоянно се нуждае от присъствието на майката край себе си. Времето тече по различен начин за бебето и ако тя отсъства дори само за 5-6 часа дневно, то може да възприеме това отсъствие като крайна загуба на любим човек с всички произтичащи от това последици за крехката му психиката.

Взаимодействието между майка и бебе през първата година е в пряка зависимост от емоционалното състояние на майката – ако тя е весела и в добро настроение, бебето е спокойно, ако майката е тревожна, нервна, напрегната, детето също е неспокойно и губи лесно емоционален баланс.

Важно за развитието на едно дете в първата година от живата му е то да има възможност да изследват света около себе си в цялото му разнообразие. През този период необходимостта от целенасочено обучение не е наложителна. Детето развива способността да усеща и възприема всичко от заобикалящия го свят.

През първата година от живота на бебето е много важно то да чува родителските гласове, да чува речта им. Постепенното включване на бебето в тези разговори, с коментари за това какво е направило, макар то все още да не може да използва думите, е от особена важност, защото това е основата, върху която по-късно ще се формира речта и речниковия запас. Затова не се колебайте да говорите на детето, макар привидно то да все още да не участва в тези ваши диалози, на практика е пряк участник.

От шестия до дванайстия месец от живота на детето можете да започнете да играете с пръстчетата му като му показвате различни фигури. По този начин вие ще стимулирате развитието на двигателните умения на бебето и неговите сетивни възприятия.

От особена важност през първата една година от живота на бебето е да се положат основите на дневния режим и създаването на основните хигиенни навици.

Задачата на родителите през този период е да се даде възможност на детето да се развива физически и емоционално. Хубаво би било детето да расте в красива, хармонична и естетически издържана среда, да слуша подходяща музика, да чува песента на птиците, да вижда красиви неща. През този период детето трябва да има възможността да докосва с ръчички и да опитва с уста, защото децата се учат чрез допир, мирис и вкус. Така те постепенно опознават различната консистенция на някои предмети, срещнат за първи път различни материи, започват да разпознават различни вкусове.

Впускането в сложни експерименти, отнасящи се до развитието на мисленето и паметта на този етап не са наложителни.

Напълно достатъчно е да насърчавате бебето чрез положителни възгласи, похвали, ръкопляскане, прегръдка, целувка и усмивка. Не забравяйте да го поощрявате постоянно. По този начин детето ще се чувства обичано и сигурно и на по-късен етап това ще му помогне да се справи с истински трудните задачи, които ще се изпречат на пътя му.

Усещането за увереност и спокойствие се създават у детето тогава, когато то е сигурно в присъствието на майката около себе си. Присъствието на бащата също не е за подценяване, но то е по-важно на по-късен етап от развитието на детето. До навършване на първата годинка обаче е важно детето да усеща сигурност от непосредственото майчиното присъствие и във всеки момент, в който има нужда, тя да е наблизо и да откликне.

Именно майката може да даде на бебето онази емоционална сигурност и топлина чрез физическия контакт чрез прегръдка и гушкане. Затова колкото и да ви казват, че бебетата не бива да се гушкат, ако детето ви търси прегръдка, не се колебайте да му я дадете.

Всичко онова, което детето получава през първата си година от живата, е основата, върху която то ще изгради своя собствен свят и ще израсне самостоятелен и отговорен, но и емоционално уравновесен зрял индивид.

По материали от vitaportal.ru

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

58,268 преглеждания

Comments are closed.