Детето кашля: Как да му помогнем с перкусионен масаж

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Бебетата и малките деца не могат да отделят секрети, когато имат възпаление на дихателните пътища. За разлика от възрастните, те не умеят да изплюват храчките, които се събират в бронхите и често това е една от основните причини да кашлят продължително и да боледуват по-дълго.

За да му помогнем да се освободи ефективно от натрупаните секрети, можем да приложим следния масаж на гърдичките, който е напълно изпълним в домашни условия и всеки родител може да го направи.

Масажът с потупване на гърдичките подобрява циркулацията на кръвта в областта на гръбчето и гърдичките и така подпомага отделянето на заседналите в бронхите секрети, като улеснява дишането. Той е незаменимо допълнение към основното лечение.

1. Поставете бебето да легне по корем като под коремчето е добре да сложите малка възглавничка, така че главата да е на по-ниско ниво от таза.

100nn

2. Погладете гърба с леки движения със затоплени ръце, така че кожата да се отпусне. По време на масажа избягвайте областта на гръбнака.

101

3. Движете дланите на ръцете си по протежение на гръбнака нагоре-надолу до нивото на раменете и обратно до областта на таза.

102

4. След това направете разглаждащи движения встрани от гръбнака.

103

5. Преминете към потупващия масаж. В продължение на 10-15 минути потупвайте с върха на пръстите си ребрата на детето. Първо в областта на белия дроб, а след това постепенно нагоре към раменете.

104

6. През 2-3 минути изправяйте детето, за да откашля.

105

7. Можете да прилагате потупващ масаж и при кърмачета под 1 година, но продължителността на процедурата не бива да е повече от 5-10 минути, като е препоръчително да правите масажа „през ръка“ – слагате първо лявата си длан на гърба на бебето, в областта на белия дроб и започвате с потупващите движения с дясната през нея.

106

8. След масажа изправете детето и му помогнете да изкашля секретите.

При правилно изпълнение на перкусионния масаж бебето трябва да се почувства по-добре и да не изпитва болка. Ако то плаче или ако е по-голямо и сподели, че го боли, вероятно трябва да намалите интензитета на потупванията.

Ако детето е с температура над 38 градуса, по-добре не му правете масаж, а се съсредоточете в мерките как да нормализирате повишената температура.

източник: vk.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

116,822 преглеждания

Comments are closed.