Няколко важни неща за дребната шарка и ваксините

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

През последната седмица броят на заболелите от морбили  у нас се повиши. Това се случва на фона на оповестената от СЗО статистика за увеличението на броя на заболелите в цяла Европа.

В тази връзка в следващите редове ще припомним кои са основните симптоми, какъв е инкубационния период на заболяването, срокове за ваксинации и колко време продължава имунитета.

Основни симптоми на морбили

Дребната шарка е инфекциозно заболяване, което се предава по въздушно-капков път много лесно и се разпространява бързо. Според лекарите всеки, който знае симптомите може лесно да го разпознае: висока температура, кашлица, хрема, зачервена конюнктива на очите, обрив – първо по окосмената част на главата, а след това по ръцете – включително и по дланите, а след това и по цялото тяло. Препоръчително е да се потърси лекарска помощ още в първите часове след появата на първите симптоми.

Усложнения

Усложненията се отнасят до сърдечно-съдовата система, белия дроб и централната нервна система.

Тежките усложнения са сравнително редки и обичайно са 1 на 1000.

Инкубационен период

Инкубационния период е 21 дни.

Ваксини

Ваксината срещу морбили се поставя два пъти. Първата е на възраст 13 месеца, втората е на 12 години.

Първата ваксина е задължителна и е безплатна, и е комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.

Траен имунитет се получава след двукратно ваксиниране.

Масово ваксината се поставя от преди 50 години, което означава, че повечето хора под тази възраст имат траен  имунитет.

Информация за направените ваксини всеки може да получи от личния си лекар или от личния си здравен картон, където би трябвало да е нанесена всяка една ваксинация.

Ако такава информация липсва, може да се провери чрез кръвен тест, което да установи наличието или отсъствието на въпросните антитела в организма.

Какво трябва да направим, ако не сме ваксинирани?

Най-уязвими са децата до 13 месечна възраст, на които все още не е направена имунизация. Под риск обаче са и всички други хора, които нямат ваксина към настоящия момент.  За тях е препоръчително да я направят възможно най-бързо, дори вече да са били в контакт със заразени.

Възрастните хора имат ли имунитет?

Хората, които са ваксинирани имат имунитет и той е активен, независимо от възрастта. След реимунизацията на 12-годишна възраст, имунитетът на практика става доживотен и няма нужда от повече имунизации.

Първите седем

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

4,140 преглеждания

Comments are closed.