Бащите имат много по-голяма роля в живота на дъщерите си, отколкото си мислите

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bashtinstvo-test

Свикнали сме да приемаме, че майките стоят на първо място във взаимоотношенията с дъщерите. Обикновено повечето хора смятат, че бащите имат незначително и дори никакво значение в тези отношения и по никакъв начин не влияят на качеството на живот на дъщерите си. Това обаче съвсем не е така, според последните изследвания, публикувани в Journal of  Family Psychology, според които много по-голяма роля в живота на дъщерите имат техните бащи.

Учените са установили, че реално ролята на бащите в живота на дъщерите по отношение на правилното им умствено, емоционално и физическо развитие е огромно. В проучването си, те твърдят, че дъщерите, които имат добри и здрави взаимоотношения с бащите си, по-рядко страдат от тревожност, панически атаки и депресия и знаят как да реагират в стресови ситуации. Нивата на кортизол при тези момичета са значително по-ниски, което ги прави по-малко чувствителни към емоционалните промени, които настъпват по време на криза.

Момичетата, израсли в обстановка, в която бащите имат активно влияние, владеят чувствата си и запазват самообладание, когато са под напрежение или изпаднат в рискована ситуация. Имат отговорно отношение към околните, а това от своя страна им помага да изградят здрави, смислени и отговорни взаимоотношения с други хора на по-късен етап от живота им.

Когато бащите имат близки емоционални връзки с дъщерите си, те им помагат да развият качества, посредством които да контролират собствения си живот, да развият позитивна представа за себе си, да повишат доверието си към околните и да имат реално самочувствие, отговарящо на качествата и способностите им. Представите на тези момичета за света са позитивни и положителни.

Бащите, които имат дълбоки емоционални връзки с дъщерите си помагат не само на тях, но и на себе си. Тези бащи обикновено са в отлично физическо здраве и постигат повече от удовлетворителни професионални и финансови успехи.

За разлика от преди няколко десетилетия, в днешно време бащите участват много по-активно в живота на дъщерите си от самото им раждане, а това е гаранция за още по-тясна и откровена връзка между тях. Независимо дали става дума за смяна на пелени, за хранене, за приспиване, за игри, уроци  или разходка, докато са малки, бащите могат да участват активно в живота на дъщерите си и да се превърнат в страхотни техни спътници от първия ден на раждането им до зряла възраст.

 По материали от curiousmindmagazine.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

41 396 преглеждания

Comments are closed.