Доц. Георги Милошев: съвременната наука може да предвиди до определена степен как ще изглежда бебето, още преди раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

mil
Доц. Милошев има над 30 години стаж в лаборатории по молекулярна генетика, автор е на над 40 статии в международни научни списания, 
работил е като гост-учен в лаборатории във Великобритания и САЩ. Причината да се срещнем с него е желанието ни да научим повече за генетиката и начините, по които ние, обикновените хора, изпитваме достиженията й в ежедневния живот.

По какъв начин генетиката става част от живота на хората?

Сега започваме да използваме огромното познание, натрупано в областта на гернетиката и аз не знам това до къде ще стигне. От научна и практическа гледна точка, съм сигурен, че ще дойде момент (и то съвсем скоро), в който няма да можем да отидем в аптеката без генетичен тест. Това е началото на нещо наречено персонализирана медицина, т.е. медицина, приложена според личната генетика на индивида. Генетичната структура на всеки човек определя неговата поносимост към определено лекарство и дали това лекарство ще действа оптимално. Това означава, че всеки лекар ще може да предписва правилното лично лекарство на всеки един свой индивидуален пациент.

Вярно ли е, че чрез изследване на слюнката на бебето родителите могат да разберат как ще изглежда то на 20 години?

Това е интересен въпрос. Това може да се направи дори сега. Може да се направи подобен анализ и да се изготви образ, но той (поне засега) ще е доста приблизителен, неточен. Съществуват софтуери, чрез които може да се направи едно приблизително предвиждане на тези неща. Все-още не знаем много неща за живота на клетките, особено в областта на стареенето. С времето, обаче знанията се натрупват и софтуерите се подобряват – така предсказанията ще стават все по-точни.

А в България родителите могат ли да използват генетиката, за да установят дали децата им или семейството им е предразположено към определени заболявания и как става това?

Да, това е възможно и се прави. Взема се проба, натривка от устната кухина. От тази натривка се прави ДНК анализ. Степента, точността, броя на алелите (броя на маркерите на ДНК), които ще бъдат изследвани зависи от желанието на клиента и от неговата платежоспособност. Колкото повече неща се изследват толкова по-скъпо е изследването.

Когато става дума за персонален генетичен тест пробата се изпраща в специализирана лаборатория у нас или в чужбина. Моят съвет е да използвате надеждна фирма. Търсете добрите специалисти. Те не са само в чужбина! Разчитането на ДНК не е скъпо, но е скъп анализът на това тесте с данни, които ще ви дадат. Генетичният консултант трябва да ви даде адекватна информация за това как трябва да промените начина си на живот – колко да се движите, как да се храните и т.н.

Възможно ли е да се промени ДНК на човек под влияние на начина му на живот? Т.е. ние се раждаме с едни гени и в края на живота си под влияние на определени обстоятелства гените ни да са в по-различно състояние?

И да и не. Гените не се променят. Околната среда влияе върху генома, но не директно върху гените, а върху епигенома, т.е. върху регулацията на работата гените. Ние хората – от всички континенти и раси се различаваме само по 0,4 процента на нашата ДНК. Голямата разлика във външния ни вид идва от начина на работа на гените – затова се различаваме по цвета на кожата, на косата, на очите, ръста, структурата на тялото и т.н. Т.е. различията идват от регулацията. Именно тази регулация може да се променя по време на целия човешки живот – и се променя до известна степен и в зависимост от околната среда, и от начина ни на живот.

Генетиката достига до много нови научни резултати ежедневно. Доколко това е за доброто на хората? Става дума за генно-модифицирана храна, ваксини, лекарства, генетични изследвания, след които човек открива, че е предразположен към определено заболяване?

Това е философски въпрос, на който отговарям винаги по един и същи начин: всяко едно научно откритие се прави с една единствена цел: в името на човека и за благото на човека. И мисля, че научните открития така трябва да се ползват. Винаги, обаче, едно научно откритие води със себе си и възможности за злоупотреба, вземете например, ядрената енергия, интернет – много са.

Генно модифицираната храна е нещо, което плаши много хора…

Да така е. Хората винаги се страхуват от сложните и непонятни неща. А съвременната молекулярна генетика е изключително сложна материя. Да, това е клеймо върху ГМО, което не лежи на научна основа. Това не е вярно. ГМО не е вредна храна. Хората, които застават срещу ГМО, за мен са неинформирани хора. Разберете ме правилно! Аз не съм „ЗА“ ГМО. Аз казвам, че това е неизбежното бъдеще.Част от развитието на човешката раса, Много хора са против ГМО, но също така познавам хора, които смятат, че автомобилите трябва да бъдат забранени и спрени. Лошото е, че за ГМО се създаде такава негативна нагласа.

Аз не съм за ГМО, но това е неизбежна част от съвременния свят, в който храната в световен мащаб не достига и все повече няма да достига затова трябва да се търсят начини да се произвежда храна по по-различен начин от досегашния. Смятам, че трябва да знаем и да гледаме с разум, а не с емоции на тези неща.

Вредна ли е хлебната мая?

Тук мога само да се смея. Как може хлябът да е вреден? Хляб е имало и по времето на фараоните…

Хлебната мая всъщност е нещо, което го има в гроздето – особено при ферментацията на гроздето. Когато гроздето започне да ферментира, то се покрива с дрожди. Разбира се, ние не ядем ферментирало грозде, но това, което го има по гроздовите зърна, е именно същите дрожди, от които се прави хлебна мая.

Призовавам отново, нека да мислим рационално. Не може да обявим ГМО и хлебната мая за вредни и същевременно да изпиваме по половин литър алкохол на вечер. Аз съм изследвал въздействието на алкохола върху ДНК и мога да кажа, че това е нещо много, много по-чудовищно за здравето от ГМО и хлебните дрожди. И това го казва човек, който може да оцени хубавата ракия. Просто не трябва да се злоупотребява.

Миналата година много нашумя случаят с Анджелина Джоли и генетичните тестове, които си направи, за да изследва риска от разболяване от рак. До колко подобни тестове са близо до хората и могат да се ползват и от нас – обикновените хора?

Това е целта на всички тези научни открития – за да служат за здравето на хората. Да дадат насока на един човек как да променя живота си, в каква посока, какво да очаква, как да планира бюджета си, така че ако е застрашен от определена болест да има средства след години, с които да си осигури лечение.

Съществува риск с разпространяването и безразборното ползване на подобна информация, защото е много висок рискът подобно познание да се разчете неправилно от недобри специалисти и хората да започнат да вземат на своя глава безразборни решение относно здравето си – да предприемат ненужно лечение, превенция и операции, страхувайки се от това или онова заболяване и бидейки ненаясно с генетиката.

Близо ли сме до ерата на дизайнерските бебета?

Има една американска компания „23And Me“, която продава най-много персонални ДНК тестове. Тя получи патент от Световната здравна организация през септември – за софтуер, с който  можеш да си направиш определено ниво на генетичен анализ. В зависимост от сумата, която си готов да платиш, получаваш съответно ниво на детайлна информация. С такъв анализ на вашата ДНК и тази на партньора ви този софтуер може да предвиди с определено ниво на достоверност какво дете ще имате – черти на лице, характер, генетична структура, физически възможности.

Т.е. от гледна точка на изчисления как може да изглежда бебето ви, да, това може да се направи и се прави.

От гледна точка на „проектиране“ на бебета – това е много сложен морален, юридически и социален въпрос, който предизвиква много други въпроси. Да се влияе на гените за създаването на дизайнерски бебета досега никога не е било разрешено и няма да бъде разрешено скоро. Аз не вярвам скоро някой да може да отговори на тези въпроси и създаването на дизайнерски бебета да стане реално.

Вие научихте ли нещо ново за себе си благодарение на генетиката?

Да. Само че не в лабораторията. Научих, че старея всеки ден, гледам родителите си и го виждам. Виждам детето си, а сега наблюдавам и внука си. Това е генетиката в реално време за мен.

Възползвали ли сте се от генетиката за лични цели?

Да, но по философски начин. Опитвам се да разбера хората и в частност родителите си. Наблюдавам някакви техни качества и после ги виждам у себе си и тогава си давам сметка, че не мога да ги държа отговорни за много неща, които не харесвам,….. защото и аз съм същият. Казано е: и аз гледам да не съдя хората, за да не бъда съден.

mil 2

Интервюто взе Радмила Христова

 

 

 

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,738 преглеждания

Comments are closed.