Мрачният характер на партньора може да ви поболее

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

shutterstock_323647400

Ако половинката ви е с труден, затворен или мрачен характер вероятността да боледувате по-често е по-голяма. И обратно – съжителството с ведър човек по-вероятно ще допринесе за доброто ви психично и физическо здраве. Това твърди проучване на екип от учени от Мичиганския университет. Неговият ръководител доктор Чопик категорично заключава, че по-щастливите двойките, които водят разнообразен и динамичен живот са и по-здрави.

Екипът е изследвал 2 000 двойки на възраст над 50 години за период от 6 години. В попълнените от тях формуляри те са дали информация за здравословното си състояние, а също са дали оценка на брака си.

След направените заключения става ясно, че онези, които са по-щастливи от партньора си са и по-здрави, което налага извода, че щастието и удовлетворението на всеки един в двойката се отразява пряко и върху неговото здраве. Наред с това, оказва се, че хората, които спортуват повече и имат по-богат социален живот също се радват на по-добро здраве.

Екипът на д-р Чопик е установил още, че благотворните ефекти от съжителството с весел и ведър партньор имат дълготраен ефект върху здравето на партньора.

Според учените мрачната, неспокойна и тягостна атмосфера у дома често води до вредни навици – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, антидепресанти и транквиланти. Не рядко е нарушен режимът на бодърстване и сън, което неминуемо води до влошаване на здравето.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,107 преглеждания

Comments are closed.